Shutterstock
Shutterstock Foto:

Betere steun voor
Oldenzalers met autisme

OLDENZAAL - Autisme; we horen er veel over de afgelopen jaren. Maar er heersen nog steeds veel misvattingen over deze 'aandoening'. Voor mensen met autisme is het altijd weer een uitdaging om uit te leggen hoe dit zich precies bij hen manifesteert. Ook zelf om leren gaan met autisme kan een uitdaging zijn. Om hierbij te helpen zet de Nederlandse Vereniging voor Autisme Overijssel komende maand een Autisme Info Centrum op in Oldenzaal.

Het Autisme Info Centrum krijgt onderdak in de bibliotheek van Oldenzaal aan de Ganzenmarkt. Op elke tweede maandag van de maand is dit dan geopend van 11.00 tot 14.00 uur. Met ingang van 12 maart kunt u zonder afspraak en kosteloos hier terecht voor vragen, informatie over autisme of een luisterend oor. Naast dit AIC start er op 12 maart ook een nieuwe gespreksgroep voor volwassenen met autisme. Deze groep komt bijeen van 09.15 tot 10.45 uur, op 12 maart, 9 april, 14 mei, 11 juni en 9 juli. Er is al een gespreksgroep voor ouders van een kind met autisme. De ambitie is om bij voldoende belangstelling - zo'n vier deelnemers - ook een gespreksgroep op te zetten voor partners van een persoon met autisme. Aanmelden voor een van de gespreksgroepen kan via: nva.oldenzaal@gmail.com

Wat is autisme?
Wat is autisme? Een vraag met een groot aantal antwoorden. Autisme is namelijk niet een specifieke ziekte of aandoening in de traditionele zin, het is een zogenaamde spectrumstoornis. Het is een aangeboren stoornis, waarbij de hersenen informatie op een andere manier verwerken. Dit kan zich bij mensen met autisme op veel verschillende manieren uiten en iedereen heeft hierin zijn eigen uitdaging. Dit loopt uiteen van ernstige problemen in de ontwikkeling, tot mildere vormen zoals moeite met sociaal contact. Ook zijn er mensen waarbij autisme een positieve kant heeft; zoals een gedreven analytisch vermogen en een grote kennis op een specifiek gebied. Autisme kent dan ook veel gezichten; hierin ligt ook de uitdaging voor zowel de mensen met autisme als met hun omgeving. Bijvoorbeeld op het gebied van werk lopen veel mensen met autisme nog aan tegen een mate van onbegrip en onbekendheid. Dit terwijl zij - met vaak wat kleine aanpassingen - juist bijzonder gedreven medewerkers zijn.