Apache helikopter werpt lichtfakkels af tijdens een looping gedurende de Luchtmachtdagen 2016.
Apache helikopter werpt lichtfakkels af tijdens een looping gedurende de Luchtmachtdagen 2016. Foto:

Militairen oefenen in en boven Twente

OLDENZAAL - Deze en komende week wordt er volop getraind door militairen, zowel in als boven Twente en Oldenzaal. Onze regio is en blijft een geliefde trainignsgrond voor 'onze jongens' (m/v).

Er zijn twee oefeningen gepland. Op 14 en 15 februari oefent de Eenheid Vuursteunschool 't Harde met vijftien militairen en drie voertuigen. De deelnemers voeren verkenningen uit in het kader van de Leiderschapstraining en Vorming. Zij gaan van start in de omgeving van Ootmarsum en eindigen op Het Hulsbeek bij Oldenzaal. De militairen zijn bewapend, maar er wordt geen munitie of oefenmunitie gebruikt. De oefenende eenheid maakt zo veel mogelijk gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. In andere gevallen wordt vooraf toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder. Er wordt alles aan gedaan om overlast en hinder te voorkomen.

Luchtmacht
Ook de Luchtmacht oefent momenteel boven onze regio. Afgelopen maandag ging dit van start, wat tot 23 februari zal duren. Het gaat om de oefening HWIC/TAC NL. Helikopters vliegen vanaf vliegbasis Deelen. De helikopterbemanningen oefenen onder meer het vliegen onder verhoogde dreiging. Vliegers en loadmasters worden ook opgeleid tot wapeninstructeurs. Als onderdeel van deze oefening zullen helikopters ook af en toe zeer laag over Oldenzaal vliegen.

Inzet
De vliegers oefenen boven Oost-Nederland om zo te trainen voor een echt missiegebied. De Koninklijke Luchtmacht traint het hele jaar door. Hoewel zij voor een groot deel trainen in simulatoren, is er toch geen betere training dan de praktijk. Het doel is om hen goed voor te bereiden op inzet in het binnen- en buitenland. Zo werden de Nederlandse helikopters onder meer ingezet in Mali. Ruim 2,5 jaar vlogen Nederlandse Chinook-transporthelikopters ter ondersteuning van grondtroepen. Ook Apache gevechtshelikopters werden hier ingezet voor vuursteun van troepen.