Shutterstock
Shutterstock Foto:

Boeskoolstad
klaar voor het carnaval!

OLDENZAAL - De Boeskoolstad heeft er weer zin in; komend weekend staat Oldenzaal weer geheel in het teken van het carnaval. Zondag is de Grote Twentse Carnavalsoptocht. Een belangrijk punt van trots: Oldenzaal heeft traditiegetrouw altijd het grootste carnaval boven de grote rivieren. En zeker ook het gezelligste.

Voor de gemeente is het komende weekend een mooie uitdaging op logistiek gebied. Met zo'n 100.000 bezoekers zondag komt er natuurlijk een en ander bij kijken om dit in goede banen te leiden. Zo is de veiligheid van bezoekers de hoogste prioriteit. Naast de inherente grote mensenmassa is veiligheid ook steeds belangrijker geworden met het oog op externe factoren zoals terrorisme of onvoorziene risico's zoals bij het monstertruck-drama in Haaksbergen. De gemeente werkt daarom ook nauw samen met zowel de hulpdiensten als carnavalsverenigingen om de tocht en festiviteiten tot een succes te maken.

Twee dagen feest
Zaterdag staat een mooie traditie op de agenda: het ontvangen van de stadsprins Han en sik Boudewijn met een heuse eigen intocht. Om 13.00 uur begint dit op de Ganzenmarkt, waar de carnavalsverenigingen en jeugdhoogheden de Stadsprins ontvangen. Om 14.30 uur neemt deze dan officieel de sleutel van Oldenzaal in ontvangst in het stadhuis. Dit markeert de start van de drie dolle dagen.

De optocht
Zondag is het hoogtepunt; de optocht zelf. Al tientallen jaren lang de grootste optocht in de wijde omtrek met 100.000 toeschouwers. De optocht begint om 12.30 uur en slingert door de hele binnenstad. Om dit mogelijk te maken zal de gemeente al vanaf vrijdag beginnen met afsluiten van straten en inrichting van de route.

Maandag
Maandag is de afsluiting van de drie dolle dagen, dit jaar met een wat andere opzet dan voorheen. Om 12.30 uur start het Oln'zelse Kuuk'n Festifal op de luifelmarkt, waar een tent open is voor het publiek. De Ganzenmarkt is een festivalterrein met diverse muzikale acts, waaronder van de carnavalsverenigingen. Om 13.30 uur is de afsluitende kinderoptocht.