Afbeelding
Foto:

Oldenzaalse jeugd
geeft gemeente advies

OLDENZAAL - De jeugd heeft de toekomst; zo gaat het bekende spreekwoord. Met die gedachte wil de gemeente Oldenzaal ook de kinderen en jongeren actief mee laten praten over ontwikkelingen die voor hen van belang zijn. Daarom ging de gemeenteraad deze week akkoord met het instellen van een eigen Jeugdraad.

De gemeente Oldenzaal worstelt net als veel andere gemeenten regelmatig met het thema hoe ze kinderen en jongeren moeten betrekken in het politieke proces. Er zijn immers voldoende belangrijke thema's die ook op hen een impact zullen hebben: lokale voorzieningen, sport en natuurlijk ook voldoende werk en woonruimte. Omdat de kinderen en jongeren natuurlijk nog niet kunnen stemmen, is een jeugdraad een goed alternatief. Zij gaan de gemeente nu gevraagd en ongevraagd advies geven over uiteenlopende thema's.

Werkgroep
In mei 2017 was het eerste overleg met de werkgroep Jeugdraad, een vertegenwoordiging van van alle politieke partijen in de raad. Zij kwamen met het uitgangspunt om jongeren tussen de 12 en 18 jaar zitting te laten nemen in een jeugdraad. Dit moet hen dan prikkelen om deel te nemen aan de politiek en in die rol te bouwen aan de toekomstige samenleving. Ze zijn ook belangrijke ervaringsdeskundigen als het gaat om jeugd- en jongerenbeleid van de gemeente.

Werving
De werkschoep schakelde de scholen voor het voortgezet onderwijs in om actief leden te werven voor de jeugdraad. Dit ging in september van start. Uiteindelijk leverde dit 19 aanmeldingen op; zij worden nu allemaal benoemd tot lid van de jeugdraad. Hiermee is gelijk al het eerste succes behaald: de werkgroep dacht aanvankelijk aan een Jeugdraad met tussen de 7 en 15 leden. Inmiddels hebben zij ook al de eerste bijeenkomst gehad, maar met de bekrachtiging door de gemeenteraad krijgen zij ook echt een formele rol. De werkgroep gaat nu met de Jeugdraad kijken hoe de samenwerking precies tot zijn recht komt. De verwachtingen zijn in ieder geval bij de gemeenteraad zeer positief.