Afbeelding
Foto:

Zorg om stijgende woningprijzen Oldenzaal

OLDENZAAL - De economie groeit lekker door, mensen hebben weer meer zekerheid qua inkomen en ook de vraag naar woningen groeit fiks door na de magere jaren van de economische crisis. Maar in Oldenzaal is de groei iets té hard: woningen dreigen in rap tempo onbetaalbaar te worden.

Uit cijfers van mekalaarsorganisatie NVM blijkt dat de gemiddelde verkoopprijs voor woningen in vijf jaar tijd gestegen is met maar liefst 40.000 euro. Een koper moet nu gemiddeld 243.000 euro neertellen voor een woning. Er valt op dit moment best nog wel een leuk optrekje voor minder te vinden in Oldenzaal, zo wijst een zoektocht op Funda uit. Maar ook bij de goedkopere woningen is een duidelijke opwaartse druk zichtbaar. Verkopers ontvangen tegenwoordig in de meeste gevallen de vraagprijs voor hun woning; tijdens de economische crisis gingen woningen nog steevast voor onder de vraagprijs weg.

Snelle verkoop
Ondanks de hogere prijzen worden woningen in Oldenzaal toch opmerkelijk snel verkocht; gemiddeld staat een pand 43 dagen te koop. Alleen in Enschede wisselen de woningen sneller van hand; in 40 dagen. Er zijn qua verkoopsnelheid en prijzen wel duidelijke verschillen tussen de Twentse gemeenten. Zo worden woningen in Hengelo en Almelo vaker onder de vraagprijs verkocht.

Zorgen
Deze ontwikkelingen zijn echter ook aanleiding tot zorgen. Er is momenteel een duidelijk groeiende krapte op de woningmarkt; er staan momenteel minder woningen te koop dan enkele jaren geleden. In combinatie met de stijgende prijzen maakt dit het lastiger voor mensen om een woning te kopen. Met name voor starters op de woningmarkt is dit een probleem, maar het stagneert ook de doorstroming van huur- naar koopwoningen. In Oldenzaal zijn wel diverse bouwprojecten in planning en uitvoering, maar dit zal waarschijnlijk niet in de totale behoefte voorzien. Zo is de bouw gericht op woningen voor middeninkomens, terwijl er ook groeiende vraag is naar appartementen voor senioren.