Afbeelding
Foto:

Oude vondsten naar Palthe Huis

OLDENZAAL - De Archeologische Club Oldenzaal heeft maandag een deel van haar vondsten overgedragen aan het Palthe Huis. Het museum ontving een serie objecten afkomstig van het voormalige Agnesklooster. De amateur-archeologen hebben deze gerestaureerd.

Dit was een proces van jaren; de vrijwilligers gebruikten vele vrije uurtjes om op hun locatie aan de Tulpstraat te werken aan het restaureren van vondsten uit het Agnesklooster. Nu krijgt een deel van deze objecten een plek in het Palthe Huis. Deze zet hiervoor een nieuwe, permanente expositie op.

Het klooster
Het Agnesklooster was tussen 1380 en 1652 gevestigd in de binnenstad; ruwweg op de plek van het huidige winkelcentrum De Driehoek. Toen het winkelcentrum gebouwd werd, was er ook gelegenheid om voorafgaand aan de bouw te graven en archeologisch onderzoek te verrichten. De archeologen legden toen in twee jaar tijd een compleet middeleeuws nonnenklooster bloot. De complete fundamenten van een kloosterkerk en een begijnhuis werden toen ontdekt, evenals 69 lichamen. Verder leverden de graafwerkzaamheden ook een grote hoeveelheid gebruiksvoorwerpen, sieraden, munten, glaswerk en nog meer op. Deze gaven een inzicht in het leven van de nonnen en Oldenzalers in die tijd.

Gemeente blij
De gemeente Oldenzaal is blij dat een deel van deze gerestaureerde objecten nu een permanent thuis krijgt in Oldenzaal. Cultuurwethouder Trees Vloothuis sprak maandag dan ook haar waardering uit voor deze grote inzet om dit mogelijk te maken. "De ACO heeft veel tijd en aandacht besteed aan de restauratie van deze vondsten. Nu kan het publiek ervan genieten in de vernieuwde expositie van het Palthe Huis." De vondsten werden overgedragen aan Sandra Schipper, directeur van het Palthe Huis.

Bijzondere archeologie
Het Palthe Huis is momenteel bezig met een grotere herinrichting om diverse aspecten van de Oldenzaalse geschiedenis nog beter tot hun recht te laten komen. Het verhaal van de familie Palthe en de geschiedenis van Oldenzaal in brede zin staan hierin centraal. Oldenzaal heeft een bijzondere geschiedenis die bij een breder publiek bekend moet worden. Niet alle vondsten blijven in Oldenzaal, een deel gaat uiteindelijk naar het provinciaal archeologisch depot. Ook daar blijven ze beschikbaar voor tentoonstellingen.