Hoge Haer, één van de plannen in ontwikkeling.
Hoge Haer, één van de plannen in ontwikkeling. Foto:

Oldenzaalse woningmarkt
volop in beweging

OLDENZAAL - Hoe ziet de Oldenzaalse woningmarkt er over tien jaar tijd uit? En wat moeten we nu doen om op deze vraag in te springen? Deze vragen staan centraal in de nieuwe woonprogrammering die de gemeente vast gaat stellen.

Woonprogrammering is een groot woord voor wat in principe simpel is: welke woningen willen de gemeente, WBO en ontwikkelaars waar realiseren? De moeilijkheidsgraad is echter dat de gemeente, WBO en ontwikkelaars niet precies weten waar de komende jaren behoefte aan gaat zijn. Wel zijn er enkele overkoepelende trends zichtbaar en wanneer de partijen eens goed in hun kristallen bol kijken valt er een lijn in te ontdekken.

Trends
Op dit moment signaleren zij dat de vraag naar sociale huurwoningen in Oldenzaal afneemt, wat opmerkelijk is aangezien hier landelijk juist altijd chronische tekorten aan zijn. Een mogelijke verklaring ligt in de woningen waar wél meer vraag naar is. Zo is er grote vraag naar kleinstedelijke en suburbane woonmilieus, wat onder meer (half)vrijstaande woningen omvat; mensen willen dus graag iets ruimer wonen en hebben waarschijnlijk ook wat meer om te besteden in vergelijking met huurders van sociale woningen. Daarnaast speelt ook de afnemende groei van het aantal huishoudens een rol in de verschuiving van de woonwensen de komende jaren.

Plannen
Gelet op deze ontwikkelingen stelt de gemeente van gebied tot gebied een plan samen voor bouw en verbouw. Op diverse binnenstadslocaties gaat het om 170 woningen, rondom het Stationspark zo'n 250 woningen en in de Graven Es 130 woningen. Daarnaast wordt een beperkt aantal vrijkomende locaties in De Thij en De Essen ontwikkeld; goed voor zo'n 150 woningen. De gemeente en WBO zetten daarnaast actief in het vernieuwen van de bestaande woningvoorraad.

Jongeren
Op het gebied van jongerenhuisvesting blijkt het aanbod goed aan te sluiten op de vraag. Jongeren zouden goed passende woonruimte kunnen vinden binnen de gemeentegrenzen en WBO is actief bezig om deze doelgroep te informeren.