Afbeelding
Foto:

Asbest in gemeentehuis

OLDENZAAL - Het gemeentehuis in Oldenzaal is momenteel even deels afgesloten. De gemeente moest enkele ruimtes deze week afsluiten na het aantreffen van asbest.

De gemeente Oldenzaal laat momenteel al haar panden onderzoeken op de aanwezigheid van asbest. Dit is ingegeven door de nieuwe wet- en regelgeving op dit vlak. Alle asbesthoudende daken moeten in 2024 gesaneerd zijn, waardoor dit ook een goed moment is om te kijken naar de aanwezigheid van asbest elders in de panden.

Asbest in roosters
Maandag voerde een gespecialiseerd bedrijf een controle uit op de aanwezigheid van asbest. Dit werd aangetroffen in de roosters van de radiatoren in de raadzaal. Maandag zijn ook gelijk luchtmonsters genomen om te kijken of dit ook in de lucht aanwezig is. Omdat ook de aangrenzende collegekamer en werkkamer voor flexwerkers in verbinding staan met de ventilatie van de raadzaal zijn ook deze ruimten onderzocht en afgesloten.

Tijdelijk dicht
Als gevolg van deze onderzoeken en eventuele sanering zijn de ruimtes niet beschikbaar. De gemeente moet daarom ook even uitwijken voor de grotere vergaderingen. Het Politiek Forum dat komende maandag gepland stond zal dan ook elders in het gemeentehuis gehouden worden.

Het gevaar
Het gevaar van asbest valt in de praktijk best mee. Sinds 1993 is het gebruik van dit materiaal verboden bij het bouwen. Eerder werd dit voor veel doeleinden gebruikt; onder meer als brandwerend materiaal. Asbest is een verzamelnaam voor meerdere mineralen die bestaan uit microscopisch kleine vezels. Er zijn verschillende soorten asbest, waarbij sommige een groter risico vormen voor de mens. Bij het langdurig inademen van asbestvezels kan zorgen voor meerdere ernstige ziektes zoals longkanker, mesothelioom en asbestose. Overigens zijn dit ziekten die pas na een grotere blootstelling ontstaan. Oldenzalers die dus een keer bij een vergadering of in de raadzaal zijn geweest hoeven zich geen zorgen te maken over hun gezondheid.