Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Nauwere samenwerking huisartsen en jeugdzorg

OLDENZAAL - De gemeente gaat nauwer samenwerken met de Oldenzaalse huisartspraktijken om zo de jeugdzorg nog beter af te stemmen op de behoefte. De insteek is relatief simpel: er gaan nieuwe medewerkers aan de slag bij de posten, afkomstig van het Maatschappelijk Plein en Mediant.

De nieuwe medewerkers hebben een belangrijke signalerende en adviserende functie; zij hebben specifieke kennis over jeugd- en jeugdzorgproblemen. De praktijkondersteuners gaan nu aan de slag in alle acht praktijken op zes locaties.

Laagdrempelig
Het idee om deze jeugdzorg-experts te plaatsen bij een huisarts is vrij logisch. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen eerder naar hun huisarts gaan met problemen dan naar de gemeente. Er is toch een zekere drempelvrees, waar een huisarts zeer vertrouwd is. De gemeente wil dan ook op deze manier de dienstverlening nog verder verbeteren en zo snel mogelijk mensen helpen. De artsen en ondersteuners kunnen in een vroeg stadium goed samenwerken en zo worden de jongeren en hun ouders op een vertrouwde plek geholpen. De praktijkondersteuners maken samen met de jongeren en hun ouders een inschatting van de ernst van de problemen. Zij geven het gezin dan gelijk advies en ondersteuning of verwijzen ze door naar een andere, meer gespecialiseerde partij. Bijvoorbeeld het team jeugd en zorg van de gemeente, een GGZ-voorziening of het Netwerk Welzijn Oldenzaal.

Proef
De nieuwe samenwerking tussen de huisartsen en de gemeente is een proef waar acht van de achttien huisartsenpraktijken deel aan nemen. De gemeente hoopt dat dit succesvol zal worden en uiteindelijk overal toepasbaar is. Huisarts Mariƫlle Roek van huisartsenpraktijk van der Krabben, Roek Wagenvoort: "We zijn enthousiast over deze nieuwe vorm van samenwerking met de gemeente Oldenzaal. We vinden het prettig dat de zorg voor kinderen, jeugdigen en hun familie op een laagdrempelige en toegankelijke wijze vanuit onze eigen praktijk plaats kan vinden".