Afbeelding
Foto:

Fietsinformatiedag voor Oldenzaalse senioren

OLDENZAAL - Ouderen in Oldenzaal leven langer, zijn zelfstandig en vitaal op hoge leeftijd en... ze springen ook sneller op de fiets dan voorheen. Maar dit alles heeft wel een keerzijde: senioren zijn oververtegenwoordigd in het aantal verkeersongevallen. De combinatie van een wat mindere gezondheid, een snellere elektrische fiets en onduidelijkheid over verkeersregels blijkt een lastige combinatie. Om deze doelgroep te helpen wordt op woensdag 22 november een fietsinformatiedag gehouden.

deze dag wordt van 09.00 tot 14.00 uur gehouden in en voor het Oldenzaalse stadhuis. Deelnemers kunnen hier terecht voor een stukje voorlichting maar ook een praktijkdeel. De dag bestaat uit diverse onderdelen, zoals het uitproberen van de elektrische fiets, het oefenen van fietsvaardigheid op een fietsparcours en 'fietsgymnastiek'; dit is er op gericht dat ouderen goed kunnen bewegen en bijvoorbeeld een stukje balans trainen, een aspect dat wat minder is op gevorderde leeftijd.

Fietsenmaker
Verder zal een fietsenmaker voorlichting geven over goed fietsonderhoud en de mogelijkheden om nog veiliger op weg te gaan. Zo is het belangrijk om zaken zoals de remmen goed in orde te maken, maar betere, fellere LED-verlichting zorgt eveneens voor een grotere mate van zien en gezien worden.

Onveilige situaties
Natuurlijk komt ook een stukje voorlichting over de huidige verkeersregels aan bod, evenals lokale gevaarlijke verkeerssituaties. Veel ouderen hebben zich nooit echt verdiept in de veranderde verkeersregels, waardoor zij soms onvoorspelbaar of gevaarlijk op de weg fietsen.

Deelname
De fietsinformatiedag wordt aangeboden door de gemeente Oldenzaal in samenwerking met de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland. Deelname kost 5 euro per persoon. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot uiterlijk 13 november bij de Fietsersbond via www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen of telefonisch via (030) 291 81 71.