Afbeelding
Foto:

Oldenzaal haalt de bezem door
huishoudelijke ondersteuning

OLDENZAAL - Ontvangt u momenteel huishoudelijke ondersteuning van de gemeente Oldenzaal? Dan kan er mogelijk iets voor u gaan veranderen. De gemeente heeft namelijk nieuwe regels vastgesteld voor deze ondersteuning én nieuwe contracten getekend met aanbieders. Welke gevolgen zal dit hebben?

De gemeente heeft al op 1 juni dit jaar nieuwe regels vastgesteld. Kort samengevat is het doel om inwoners die dit nodig hebben zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar navenant ook dat er waar mogelijk minder zorg geboden zal worden als inwoners dit niet of minder nodig hebben. Huishoudelijke ondersteuning is namelijk een zeer kostbare vorm van zorg, terwijl gemeenten steeds meer moeten doen met minder middelen.

Nieuwe contracten
De huidige contracten met aanbieders van huishoudelijke ondersteuning lopen af op 31 december. Het was daarom noodzakelijk om een aanbesteding te houden. Het resultaat is dat de gemeente Oldenzaal met ingang van 1 januari twaalf verschillende aanbieders van huishoudelijke ondersteuning heeft. De aanbieders voor huishoudelijke ondersteuning in Oldenzaal voor 2018 zijn: Alfa & Zorg, Aster Zorg, Beter Thuis Wonen, BiOns, BTKzorg, De Nieuwe Zorg Thuis, Deva Zorg & Welzijn, Stichting 't Thuisgevoel, Thuisgenoten, Tzorg, Zorg en Plezier en de Zorggroep Manna. De gemeente koos voor deze aanbieders op basis van diverse factoren. Een belangrijke afweging is dat er in principe zo min mogelijk gaat veranderen voor mensen die nu huishoudelijke ondersteuning hebben en dit houden. Zij kunnen in veel gevallen hun huidige hulp houden.

Nieuwe regels
Omdat er nieuwe regels zijn opgesteld, krijgt iedereen die nu huishoudelijke ondersteuning heeft dit najaar een gesprek met een medewerker van de gemeente. Het doel is om samen te kijken welke ondersteuning nodig is en wat mensen vooral ook zelf kunnen doen. Daarna volgt een officiële beoordeling. Is uw aanbieder ook in 2018 gecontracteerd? Dan kan deze aanbieder u blijven ondersteunen. Als uw huidige aanbieder niet is gecontracteerd, spreken we ook met u over de mogelijkheid om over te stappen naar een andere aanbieder.