Afbeelding
Foto:

Geen tweede termijn voor
burgemeester Theo Schouten

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal moet volgend jaar op zoek naar een nieuwe burgemeester. Huidig burgervader Theo Schouten maakte deze week bekend dat hij geen tweede ambtstermijn ambieert.

In 2012 werd Theo Schouten benoemd tot burgemeester van Oldenzaal; de eerste PvdA'er die in de Boeskoolstad de ambtsketen om mocht leggen. Schouten bleek goed te passen bij de Oldenzalers, en Oldenzaal zelf ook bij de burgemeester. Een levensgenieter die ook genoot van alle leuke lokale activiteiten waar Oldenzaal bekend om staat, of het nu ging om het grootste carnaval boven de grote rivieren of om de Boeskool, Schouten wist de Oldenzaalse levenslust uit te dragen in hart en nieren.

Afzwaaien
Maar, de 64-jarige burgemeester staat nu aan de vooravond van het aflopen van zijn eerste termijn. Burgemeesters worden benoemd voor zes jaar en zijn termijn loopt in juli volgend jaar af. Burgemeesters kunnen in principe tot hun zeventigste doorwerken, waardoor een eventuele tweede termijn niet afgemaakt kon worden. Belangrijker nog: Schouten wil graag genieten van zijn welverdiende rust samen met zijn gezin en kleinkinderen. Het is hem gegund; hij laat Oldenzaal in een stabiele situatie achter en diende zijn ambtstermijn zonder grote bestuursconflicten en andere perikelen.

Zwaargewicht
Theo Schouten's loopbaan in het openbaar bestuur omvat bijna veertig jaar. Hij werd geboren in Heino, groeide op in Raalte en studeerde later bestuurskunde in Nijmegen. Hierna vervulde hij ambtelijke posten bij het Rijk en de Provincie Overijssel. In 1996 kreeg hij zijn eerste burgemeesterschap als waarnemer in Goor tot 1999, toen van 1999 tot en met 2002 burgemeester van Haaksbergen. Dit werd gevolgd door een bestuursfunctie bij Netwerkstad Twente en in 2006 volgde zijn benoeming tot wethouder in Almelo. Sinds 2012 droeg hij weer een ambtsketen, dit keer die van Oldenzaal. Schouten heeft aangegeven aan te willen blijven tot er volgend jaar een definitieve vervanger gevonden is. Er komt dan niet zoals gebruikelijk een waarnemend burgemeester. Zo wil hij graag de Boeskoolstad goed overdragen aan een opvolger.