Afbeelding
Foto:

Oldenzalers goed op weg met afvalscheiding

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal geeft u graag een complimentje. Want u als inwoner bent steeds beter in het scheiden van uw afval, waar wij allemaal baat bij hebben.

De gemeente Oldenzaal voerde in januari het gedifferentieerd afvaltarief in ('diftar'), waarbij je per keer betaalt voor het aanbieden van het restafval. Dit moet dan een prikkel zijn om het afval beter te scheiden; dit blijkt al goed te werken.

Beter recyclen
Uit de gemeentelijke cijfers blijkt dat een half jaar na invoering van diftar de hoeveelheid restafval bijna gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. Een afname van maar liefst 47 procent. Tegelijk gingen de ingezamelde hoeveelheden groenafval en verpakkingen sterk omhoog, respectievelijk 22 en 70 procent meer. Een teken dat inwoners het afval eerder dus inderdaad te weinig recycleden. Gemiddeld hebben huishoudens hun grote container het eerste half jaar vier keer aan straat gezet en huishoudens met een kleine container slechts drie keer.

Voordeel
De gemeente liet in de aanloop naar het gedifferentieerd afvaltarief al weten dat er bij positieve resultaten ook een lagere afvalstoffenheffing tegenover staat. Het college zal de gemeenteraad daar bij de begrotingsbehandeling een voorstel voor doen. De totale afvalstoffenbegroting valt namelijk veel lager uit door de grote afname van de hoeveelheid restafval. Daarnaast heeft Twence de tarieven verlaagd en vallen de verwerkingskosten lager uit. Hoeveel de daling zal zijn is nog onzeker, er zijn namelijk ook bepaalde kosten die wel stijgen zoals een hogere bijdrage aan het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente.

Verbeterpunten
Er zijn natuurlijk ook nog enkele verbeterpunten. De ingezamelde hoeveelheden glas, papier en textiel zijn ongeveer gelijk gebleven of licht gestegen. Textiel-recyclen is nog een minder bekend fenomeen; veel textiel dat kapot is kan echter uitstekend verwerkt worden tot nieuwe vezels. Ook is er bij glas nog vaak onduidelijkheid, zo mag glas ook gewoon vies de glasbak in en met deksel.