Afbeelding
Foto:

Gemeente geeft ondernemers meer kansen bij inkoop

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil lokale ondernemers meer kansen gaan bieden om een opdracht te krijgen van de gemeente. Zij houden het inkoop- en aanbestedingsbeleid tegen het licht om zo - binnen wettelijke kaders - lokale bedrijven meer te betrekken in dit proces.

Het is in veel gemeenten een veelgehoorde klacht: lokale ondernemers vallen vaak buiten de boot bij gemeentelijke inkoop of aanbestedingen. Dit is niet geheel verrassend. Gemeenten moeten een grotere inkoop of dienst aanbesteden, waarbij gekeken wordt naar factoren zoals de laagste prijs. Een lokale ondernemer legt het dan vaak snel af tegen grotere bedrijven van buiten de gemeente die door hun schaal goedkoper kunnen werken.

Kaders
De gemeente ziet echter toch een kans om binnen de kaders wat meer opdrachten bij lokale bedrijven onder te brengen. De afgelopen periode werd onderzoek verricht, wat uitwees dat bij onderhandse aanbestedingen zo veel mogelijk lokale ondernemers uitgenodigd moeten worden die voldoen aan de aanbestedingseisen. De gemeente zal de voorgenomen inkoop dan ruim van tevoren publiceren op oldenzaal.nl/inkoop om ondernemers deze gelegenheid te geven. Daarbij worden ook de bijbehorende selectiegronden en gunningsvoorwaarden gecommuniceerd. Lokale ondernemers die zich melden en voldoen aan de selectiegronden en gunningsvoorwaarden, zullen worden meegenomen in het selectieproces. Het minimum aantal leveranciers voor een aanbesteding is drie en het maximum is vijf. Ook de partij die de opdracht gegund heeft gekregen zal via de website en social media (Lin- kedIn / twitter) bekend worden gemaakt.

SROI
Eén van de factoren waar de gemeente naar kijkt is in hoeverre ondernemers doen aan SROI, oftewel, social return on investment. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Hiervoor wordt ook gekeken naar het Werkpakt-keurmerk.