Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Jeugd Oldenzaal praat mee over beleid gemeente

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil kinderen en jongeren actief mee laten praten over beleid. Daarom wordt nu een nieuwe Jeugdraad Oldenzaal opgezet.

Er zijn voldoende thema's te bedenken waar kinderen en jongeren hun visie op zouden geven. Nu worden zij echter in de praktijk nog maar weinig betrokken bij gemeentelijk beleid. Ze stemmen niet, komen niet naar inspraakavonden, bezoeken geen raadsvergaderingen en lezen veelal ook niet het laatste nieuws omtrent gemeentelijke besluiten. Maar het gevolg is dan wel dat hun belangen soms te weinig naar voren komen. Het gaat dan niet alleen om zaken zoals bijvoorbeeld speelvoorzieningen of hangplekken, jongeren hebben ook wel degelijk een belang en interesse in serieuze zaken. Zo is beschikbaarheid van betaalbare woonruimte, banen en voorzieningen ook voor hen zeer belangrijk. Dit komt nu nog te weinig naar voren in de lokale politiek.

Praat mee
Om hier verandering in te brengen wordt gezocht naar vijftien jeugdraadsleden van 12 tot 18 jaar die zich de komende tijd willen buigen over gemeentelijk beleid. Deze leden komen dan eens per maand bijeen. Onder begeleiding van de volwassen gemeenteraadsleden praten zij dan over actuele thema's aan de hand van gerichten opdrachten. Zo kunnen zij vanuit hun eigen perspectief advies geven aan de gemeenteraad. De hoop is dat de deelnemende jeugdraadsleden actief leeftijdsgenoten gaan betrekken bij dit proces.

Werving
Om deze nieuwe jeugdraadsleden te werven zullen de volwassen raadsleden komende donderdag flyers uitdelen op de scholen voor voortgezet onderwijs. Jongeren die graag iets willen betekenen voor Oldenzaal worden dan aangemoedigd om van zich te laten horen. Om deel te nemen moeten zij wonen in Oldenzaal en tussen de 12 en 18 jaar oud zijn. Aanmelden kan tot 9 oktober via jeugdraad@oldenzaal.nl. Kijk ook op: www.oldenzaal.nl/jeugdraad