Afbeelding
Foto:

Gemeenten willen zonnestroom stimuleren

OLDENZAAL - De vier Noordoost-Twentse gemeenten Oldenzaal, Losser, Dinkelland en Tubbergen organiseren komende donderdag een informatieavond over grootschalige zonne-energie.

De gemeenten hebben een grote duurzame ambitie, waar zonnestroom een belangrijke rol in speelt. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor zowel particulieren als bedrijven en organisaties om op grotere schaal actief te worden met zonnestroom. Bijvoorbeeld door een eigen zonnepark te realiseren op het dak van een pand of in het veld. Bij de bijeenkomst in Stadshotel Ter Stege in Oldenzaal wordt gepraat over de mogelijkheden en de diverse haken en ogen die hier aan zitten. Zo zal Miranda Scheffer van Duurzaam Enter-Wierden haar ervaringen delen over het zonnepark daar.

Ambitie
De gemeenten hopen dat door het gebruik van meer duurzame energie de gemeenschap uiteindelijk energieneutraal kan worden. Oftewel, dat alle gebruikte energie komt van zo'n duurzame bron. De regionale ambitie van Twente is om in 2050 geheel energieneutraal te zijn. Een eerste bijeenkomst begin dit jaar toonde aan dat er veel interesse is voor het realiseren van grotere zonneprojecten. De gemeenten nodigden ook specifiek bedrijven uit de regio uit die hier aan kunnen en willen bijdragen. Daarnaast worden diverse lokale energieprojecten gepromoot, waar andere gemeenten en kernen lering uit kunnen trekken.

Niet onomstreden
De aanleg van grotere zonneparken is echter niet geheel onomstreden, zoals vaste lezers wellicht nog weten. Een poging om een grootschalig zonnepark te realiseren in Overdinkel strandde op bezwaren van omwonenden. Onder meer vanwege de aantasting van natuur, maar ook mogelijk bijkomende hinder zoals de reflecties van de sterk glanzende panelen. Dit is echter wel steeds minder door coatings die de schittering beperken. Helaas kleven er aan vrijwel alle duurzame energiebronnen wel enkele nadelen, zo wordt de ontwikkeling van windmolenparken sterk bemoeilijkt door de overlast van schaduwen die de ronddraaiende bladen van zo'n windmolen werpen. Andere projecten zoals biogas uit mest hebben maar een beperkte opbrengst en relatief hoge kosten die belemmerend zijn voor een grotere schaal.