Afbeelding
Foto:

Oldenzaal maakt eigen panden steeds duurzamer

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal werkt aan plannen om alle gemeentelijke panden op termijn duurzamer te maken. Het eigen gemeentehuis werd dit jaar al voorzien van zonnepanelen op het dak, de komende tijd worden ook andere panden onder handen genomen. Maar: er is ook kritiek op deze duurzame drift.

Bij de start van de nieuwe gemeenteraadsperiode werd duurzaamheid als een belangrijke ambitie vastgelegd in het coalitieakkoord. Nu de huidige raad tegen haar laatste maanden aan kijkt, zijn al veel ambities gehaald of in uitvoering. Ook het duurzamer maken van het overige gemeentelijke vastgoed hoort hier bij. De gemeente wil zo het goede voorbeeld geven aan inwoners en bedrijven.

Terugverdienen
Naast het gemeentehuis werd ook de gemeentewerf aan de Lübeckstraat voorzien van zonnepanelen en zuinige verlichting. Het gemeentehuis krijgt ook nog nieuwe isolatie. In de volgende fase komen er nog acht gebouwen bij. Onder meer kringloopbedrijf De Beurs, stadstheater De Bond en de gymzaal aan de Helmichstraat. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet dit klaar zijn. De gemeente schat de kosten op zo'n 585.000 euro, maar de maatregelen moeten zich uiteindelijk weer terugverdienen door de energiebesparingen. Geheel energie-neutraal worden zal nog niet helemaal lukken, omdat hiervoor aanvullende maatregelen nodig zijn. Zo wordt al gekeken naar het uitbreiden van de hoeveelheid zonnepanelen.

Kritiek
Hoewel de duurzame ambitie van de gemeente Oldenzaal breed gedragen wordt, zijn er ook zeker kritiekpunten te noemen. Zo is de Lokale Partij Oldenzaal ontevreden met de verantwoording van de gedane investeringen. Zo heeft het college inmiddels 1,2 miljoen euro besteed aan 'duurzaamheid', maar een duidelijke verantwoording van activiteiten, kosten en opbrengsten ontbreekt volgens fractievoorzitter Sasha Boers. Dit terwijl het gaat om aanzienlijke uitgaven van Oldenzaals gemeenschapsgeld.