Afbeelding
Foto:

Is proef met gratis parkeren
straks wel levensvatbaar?

OLDENZAAL - De gemeente kondigde het afgelopen week nog met enthousiasme aan: er komt een proef met gratis parkeren in de binnenstad. Dit met als doel om het aantal bezoekers weer op te krikken in een stad die kampt met veel leegstand. Maar, zo bleek maandag, de toekomst van dit gratis parkeren is allesbehalve zeker.

Het voorstel voor de parkeerproef werd maandagavond besproken tijdens het Politiek Forum. Het Forum is een vaste bijeenkomst waar onderwerpen besproken worden die binnenkort vastgesteld worden door de gemeenteraad. Het is een manier voor zowel de gemeenteraadsfracties om hun mening te vormen, maar ook voor Oldenzalers om in te spreken op deze onderwerpen. Ondernemers maakten hier maandag dankbaar gebruik van.

De proef
Het concept van de proef is relatief simpel: het college wil dan het eerste uur parkeren gratis maken in de binnenstad. Automobilisten gaan dan pas vanaf het tweede uur betalen om hier te mogen staan. Dit moet het halen van een snelle boodschap weer aantrekkelijk maken. Nu kiezen veel automobilisten er voor om elders te winkelen waar zij wel gratis kunnen staan met de auto, zoals in Losser waar het parkeren nog gratis is. Het college kondigde gelijk ook andere maatregelen aan, zoals het vervangen van verouderde parkeermeters en het invoeren van achteraf betalen voor het parkeren.

De kosten
Het invoeren van gratis parkeren het eerste uur zou de gemeente uiteraard minder opleveren. Het verschil in inkomsten is zo'n 500.000 euro, wat komend jaar in de begroting verrekend zou kunnen worden. Tot zover nog weinig protesten. Echter, de gemeente wil dit dan in latere jaren voor de helft laten dekken door de ondernemers, wat onder meer het Ondernemersfonds Binnenstad niet ziet zitten. Als ondernemers weigeren mee te betalen, staat de levensvatbaarheid na de proef ter discussie. Een overgroot deel van de gemeenteraad is wel voorstander van de proef, alleen de VVD en Lokale Partij Oldenzaal hebben specifieke kanttekeningen. Zou zou de VVD graag zien dat de eerste twee uur gratis worden.