Afbeelding
Foto:

Bouw crematorium van start

OLDENZAAL - De bouw van het Oldenzaalse crematorium is begonnen. Crematoria Twente gaf afgelopen vrijdag onder grote belangstelling het startschot voor de bouw. Genodigden en pers markeerden de start van dit belangrijke bouwproject. Tegelijk ook een afsluiting van een lang proces. Want, de realisatie van dit project was een traject van een bijzonder lange adem. Nu de bouw begint kan dit hoofdpijndossier definitief gesloten worden.

Het Oldenzaalse crematorium komt achter de begraafplaats aan de Schipleidelaan. Het wordt een ingetogen pand, ontworpen door architect Renzo Pavalone, partner van BCT architecten in Enschede. Het pand moest als harde voorwaarde goed ingepast worden in het landschap. Het is daarom kleinschalig gebleven; twee bouwlagen waarvan één deels verzonken is. Er komt dan een aula met 110 zitplaatsen en een mooi uitzicht over het landschap. De kleine schaal moet dan zorgen voor een informeel karakter, zo is de gedachte. De komst van een crematorium in Oldenzaal past bij de vraag van nabestaanden om op persoonlijke wijze, in een kleinschalige, herkenbare omgeving afscheid te kunnen nemen van hun dierbaren. De situering van het toekomstige crematorium Oldenzaal zal hier zeker aan bijdragen.

Voortraject
Het realiseren van het crematorium had veel voeten in de aarde, als u ons de woordspeling wil vergeven. Het is immers geen normaal object, waardoor omwonenden de afgelopen jaren toch diverse bedenkingen hadden. Onder meer dat een crematorium met grotere schaal zou zorgen voor overlast en problemen op het gebied van verkeersafwikkeling. Omwonenden zijn dan ook in de aanloop naar de nieuwste plannen veelvuldig geraadpleegd om zo tot een breed draagvlak te komen. Om dit te markeren zal wethouder Alida Renkema vrijdag de starthandeling verrichten, samen met een groep omwonenden. De Oldenzaalse vestiging is de vierde van Crematoria Twente. Het uitbreiden is al vele jaren een wens, mede ingegeven door de groeiende populariteit van crematie ten opzichte van begraven worden. Dit is de afgelopen jaren vrij snel gegaan; zo moesten diverse begraafplaatsen in de regio al urnenmuren bijplaatsen.