Afbeelding
Foto: Annemarie Baijens

Joost Eertman
in de Braziliaanse wolken

OLDENZAAL - De Oldenzaalse zeilvlieger Joost Eertman zal de komende twee weken de Nederlandse eer verdedigen bij het WK zeilvliegen in Brazilië. Eertman neemt van 6 tot en met 19 augustus deel aan dit bijzondere evenement samen met nog vier Nederlanders.

De Nederlandse ploeg bestaat uit Gijs Wanders uit Amsterdam, Mario Campanella uit Rotterdam, Sander van Schaik uit Simonshaven, Frank Cox uit Urnmond en dus Joost Eertman uit Oldenzaal.

Veel teams
Het WK deltavliegen kent een sterk deelnemersveld. Dit jaar nemen zo'n 150 piloten uit 28 landen deel aan de strijd om de wereldtitel. Dit wordt gehouden in het luchtruim rondom Brasilia, de hoofdstad van Brazilië.

Uitdaging
De wedstrijden worden gevlogen rondom het 1.000 meter hoge plateau vanwaar ze tot zo'n 3.500 meter hoogte kunnen vliegen. Bij deltavliegen vliegt men met een kleine driehoekige 'vleugel' waar de piloot dan onder hangt. Door de thermiek, de opstijgende lucht die gepaard gaat met dit soort bergachtige landschappen, kan de vlieger telkens weer omhoog komen. Hetzelfde concept als echt zweefvliegen, alleen dan dus nog wat primitiever. De wedstrijden zijn ook echt een fysieke uitdaging. De zeilvliegers leggen afstanden af die tot zo'n 150 kilometer op kunnen lopen, wat ongeveer gelijk staat aan een vluchtduur van 4 á 5 uur. En het is hard werken om dan in de lucht te blijven.

Wedstrijd
Voor de wedstrijd moeten zij een route van enkele tientallen kilometers afleggen die bestaat uit een aantal vooraf bepaalde GPS-keerpunten naar een einddoel. Het bepalen van de uiteindelijke winnaar gebeurt door puntentoekenning op basis van de gevlogen snelheid en afstand. Het meest spectaculaire aan de wedstrijd is nog wel de finish-locatie. De piloten landen namelijk telkens op de Esplanada dos Ministérios, midden in de hoofdstad. Voor deze wedstrijd wordt het overige vliegverkeer dan ook omgeleid om de deltavliegers ruim baan te geven voor de spectaculaire landingen tussen de wolkenkrabbers. Kijk ook op: www.brasilia2017.com