Foto: BCT Architecten
Foto: BCT Architecten Foto: BCT Architecten

Bouw crematorium
gaat eindelijk van start

OLDENZAAL - De bouw van het nieuwe crematorium aan de Schipleidelaan in Oldenzaal gaat komende week eindelijk van start. Eindelijk, zo verzucht ook de gemeente, want de besluitvorming om tot een nieuw crematorium te komen liep meermaals vertraging op. Inmiddels is dit hoofdpijndossier succesvol afgerond.

Crematoria Twente begint komende maandag op het terrein aan de Schipleidelaan met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe complex. De gemeente zal het terrein egaliseren en de nutsvoorzieningen worden aangelegd evenals een nieuwe bouwweg. Na deze voorbereidende werkzaamheden kan de daadwerkelijke bouw op 1 september van start gaan.

Bijeenkomst
Donderdag zijn omwonenden geïnformeerd over de planning van deze komende werkzaamheden. Vertegenwoordigers van de diverse betrokken organisaties waren aanwezig om uitleg te geven over de globale planning en de uiteindelijke invulling van het terrein. De bouw zal naar verwachting ongeveer een jaar in beslag nemen.

Grote behoefte
Er is een groeiende behoefte aan een nieuw crematorium, onder meer ingegeven door het feit dat steeds meer mensen kiezen voor crematie in plaats van begraven worden. Dit zorgde al voor een toenemende druk op de bestaande crematoria in Usselo en Almelo en de realisatie van meer urnenbegraafplaatsen in Twente. Dit heeft natuurlijk ook een zekere financiële grondslag: een crematie kost ongeveer 1.200 euro terwijl een begrafenis al snel 3.500 euro kost.

Smaakvol
Het pand komt bij de begraafplaats aan de Schipleidelaan en zal modern en ingetogen gebouwd worden. Het past goed in het omliggende landschap, met twee bouwlagen waarvan de onderste deels in de aarde verzonken is. In sommige varianten van de plannen door de jaren heen was sprake van een groter complex, maar hiervoor bleek weinig draagvlak. Andere discussiepunten waren onder meer de toekomstige parkeer- en verkeersdrukte bij crematies. Na veel varianten van het plan kwam dan uiteindelijk een versie op tafel die wel levensvatbaar was.