Afbeelding
Foto:

Raad Oldenzaal wil
snelle(re) verbreding van A1

OLDENZAAL - Deze week is een belangrijke volgende stap gezet in de komende verbreding van de A1 tussen Azelo en Apeldoorn. Vanaf deze vrijdag tot en met donderdag 10 augustus liggen de plannen ter inzage. De komende tijd worden ook nog een zestal informatieavonden gehouden. Maar: voor de gemeenteraad van Oldenzaal kan het werk niet snel genoeg van start gaan...

Bereikbaarheid van Twente is en blijft een fiks discussiepunt. Bij iedere verkiezing van de Tweede Kamer en Provincie Overijssel komt dit thema weer naar voren. Twente is en blijft namelijk nog steeds een ondergeschoven kindje als het aankomt op grotere infrastructurele investeringen. Deze komen toch nog vaak in het westen van het land voor, terwijl juist Twente als economische motor een zeer goede bereikbaarheid zou moeten hebben. Maar goed, inmiddels liggen de plannen er dus, tot groot genoegen van onder meer de Twentse forenzen en transportsector.

Capaciteit
Doel van de verbreding is om de capaciteit van de snelweg fiks uit te breiden. De eerste fase wordt uitgevoerd van 2018 tot 2020. De totale kosten: 400 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro aan regionaal geld. Die verbreding moet zorgen voor een vlotte en veilige reis tussen Apeldoorn en Twente. "Dit stimuleert de economie en werkgelegenheid in beide provincies. Maar naast meer asfalt kijken we ook naar een goede inrichting van het gebied rond de A1", aldus gedeputeerde Bert Boerman.

Sneller
De gemeenteraad van Oldenzaal nam maandag een nieuwe motie aan die oproept om de verbreding van de A1 nog sneller uit te voeren. Zowel de VVD als WG, CDA, D66 én PvdA stemden hier mee in. Een teken van het grote belang dat zij hechten aan de plannen. In de plannen wordt het traject van de A1 tussen Rijssen en Azelo pas tussen 2024 en 2028 aangepakt, maar liever zien zij dit jaren eerder. De raad vreest niet alleen economische schade door de toenemende files, maar ook een aantasting van de verkeersveiligheid. Oldenzaal heeft ook een direct economisch belang, zo zijn hier relatief veel grotere transportbedrijven gevestigd.