Afbeelding
Foto:

Werk aan Stakenbeek begonnen

OLDENZAAL - De grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de Stakenbeek in Oldenzaal zijn momenteel begonnen. Het Waterschap Vechtstromen voert deze samen met de gemeente uit. De werkzaamheden nemen enige tijd in beslag; het zal naar verwachting pas eind volgende maand klaar zijn. Maar, het zijn ook echt noodzakelijke investeringen om de beek duurzaam en aantrekkelijk te houden.

Het Waterschap Vechtstromen voert onder meer de reguliere baggerwerkzaamheden uit. Dit is nodig omdat er onder water van alles groeit en bloeit, maar ook door de aanvoer van bijvoorbeeld zand, rommel en bladafval. Hierdoor wordt de beek steeds iets ondieper, wat slecht is voor de waterkwaliteit. Baggeren is dan ook een eerste stap naar een gezonde beek. Door deze maatregelen is de beek weer in goede staat van onderhoud en is er weer meer ruimte voor de vissen.

Vissen
In het verleden hebben vissen in de Stakenbeek te kampen gehad met zuurstofgebrek in droge, warme periodes. Dit komt doordat de Stakenbeek op een stuwwal ligt waardoor alleen neerslag zorgt voor de toevoer van vers water. In droge zomers bevat de beek daardoor weinig water en is er nauwelijks stroming; dit gaat gepaard met minder zuurstof in het water. Deze baggermaatregelen leveren een positieve bijdrage aan het zuurstofgehalte in de beek, waardoor de vissen in de zomer meer zuurstof krijgen.

Beschoeiing
Tevens wordt een ander veelbesproken punt aangepakt. Zo wordt ook de oude houten beschoeiing langs de waterkant verwijderd. Aan de noordzijde komt dan gedeeltelijk een natuurlijke oever. Ter plaatse van de stuw en beide duikers komt een klein stukje schanskorf, evenals aan de zuidzijde.

Overlast
Helaas voor omonenden zal een en ander wel wat overlast met zich meebrengen. Naast geluid ook stankoverlast; het baggeren is immers niet direct sfeerverhogend voor een gezellige tuinbarbecue... Het Waterschap zal proberen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.