Afbeelding
Foto:

Oldenzaal speelt graag buiten

OLDENZAAL - Komende woensdag is het de Nationale Buitenspeeldag. Ook in Oldenzaal wordt speciale aandacht geschonken aan deze dag. Want Oldenzaalse kinderen zijn fanatieke buitenspelers, hoewel dit niet altijd zonder slag of stoot gaat...

Oldenzaal is een gemeente die het recht op buiten spelen hoog in het vaandel heeft staan. Sterker nog, Oldenzaal is één van de weinige Nederlandse gemeenten waar het recht op buitenspelen ook echt formeel vastgelegd werd. In 2013 nam burgemeester Theo Schouten het besluit dat spelende kinderen een algemene vrijstelling kregen van geluidsregels, zodat ze in principe volop kunnen spelen, ook tot later op de avond. Dit gebeurde destijds na aanleiding van klachten over geluidsoverlast door omwonenden van basisschool De Windroos. De gemeente werd later echter deels teruggefloten door de rechter die begin vorig jaar oordeelde dat er toch wel énige rust mag zijn in de avonduren.

Faciliterende rol
De gemeente Oldenzaal probeert daarnaast ook een actief faciliterende rol te spelen in het buitenspelen. Dit door straten zo veilig mogelijk te maken, maar ook door speelvoorzieningen zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte van kinderen, ouders én omwonenden. Zo werd afgelopen jaar al veelvuldig gepraat over het clusteren van speelvoorzieningen op plekken waar er behoefte aan is.

Natuurlijk spelen
De gemeente Oldenzaal wil ook het natuurlijk spelen verder versterken. Een speelplek kan bestaan uit toestellen, maar ook uit een meer natuurlijker insteek, zoals een rioolbuis afgedekt met grond, bomen om in te klauteren en stronken om op te zitten. Alles is een speeltoestel met voldoende creativiteit. Buurtbewoners kunnen hiervoor zelfs gebruik maken van subsidiemogelijkheden.

Buitenspeeldag
In het kader van de Buitenspeeldag worden woensdag ook nog twee speelactiviteiten gehouden, van 14.30 tot 17.00 uur bij Paal 12 aan de Vondellaan in De Thij en in Zuid Berghuizen aan de Helmichstraat.