Afbeelding
Foto:

Oldenzaal moet
waakzamer worden

OLDENZAAL - De zomermaanden staan weer voor de deur. Een tijd waarin veel Oldenzalers van huis zijn. En ook een periode waarin inbrekers juist vaak thuis blijven... Oldenzalers moeten daarom zeker de komende tijd extra waakzaam zijn op verdachte situaties.

Helaas blijft Oldenzaal een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. De afgelopen jaren waren al opmerkelijke pieken te zien in het aantal inbraken. De verklaringen hiervoor zijn divers, maar het heeft ook te maken met een stukje 'besmettelijkheid' van inbraken. In de praktijk blijkt namelijk dat inbrekers die ergens 'slagen' qua inbraak ook nog wel eens terugkeren naar die straat of het pand. Hierdoor is er ook groeiende aandacht voor een buurtbenadering in preventie.

Zie je iets? Bel 112
Oldenzalers die iets zien in hun straat doen er verstandig aan om 112 te bellen. Ja, echt, dit mag - hoewel Oldenzalers nog vaak wel enige schroom hebben. Campagnes van de overheid om 112 alleen voor noodgevallen te promoten zijn dusdanig effectief dat mensen ook wel eens de hoorn op de haak laten wanneer er eigenlijk juist wel gebeld zou moeten worden. Men mag 112 bellen voor zaken die 'spoed' vereisen, zoals wanneer u iemand met een koevoet en bivakmuts achter de woning van de buurman ziet lopen. Hoe eerder je 112 belt, des te meer kans de politie heeft om te reageren.

Gedragsverandering
De gemeente en politie willen ook een gedragsverandering teweeg brengen. Want hoewel Oldenzaal over het algemeen best veilig is, komt criminaliteit ook hier zeker voor. Eerdere wijkacties door de politie toonden aan dat veel mensen de woning haast adverteren als inbraakgevoelig. Een openstaand raam is bijvoorbeeld zo goed als een open deur. De meeste inbraken worden overdag gepleegd en daders hebben vaak maar een minuut nodig. Ze stelen ook de gekste dingen, zoals strijkijzers of paraplus.

Tips
De belangrijkste tips om een zomerinbraak te voorkomen zijn onder meer het gebruik van deugdelijk hang en sluitwerk, tijdschakelaars op de verlichting en samen uitkijken naar verdachte situaties. Buren kunnen helpen door tijdens de vakantie post weg te halen.