Afbeelding
Foto:

Volwaardig sporten
ook met een beperking

OLDENZAAL - Sporten is één van de leukste activiteiten die er is. Maar helaas; niet iedereen kan dit. Bijvoorbeeld wanneer je een beperking hebt waardoor je motorisch minder vaardig bent, slechtziend bent of een andere belemmering. Gelukkig zijn er steeds meer sportclubs die open staan voor sporters met een beperking, zoals ZVV De Esch in Oldenzaal.

Dit jaar bestaat het G-voetbal al weer dertig jaar. Een bijzonder jubileum dat ZVV De Esch volgende week zaterdag 27 mei zal vieren met een groot voetbaltoernooi voor voetballers met een geestelijke of lichamelijke beperking. Aan het toernooi wordt deel genomen door 20 teams verdeeld over competities voor de jeugd en senioren. Voetballers, begeleiders en vrijwilligers zullen voor een sportieve sfeer garant staan.

Misvatting
Voor we in gaan op het toernooi zelf moet in ieder geval één misvatting de wereld uit geholpen worden: G staat in deze context niet voor 'gehandicapten', hoewel dit gezien de opzet niet eens een onlogische conclusie is. Het G-voetbal is nog wel een ondergewaardeerd aspect binnen het voetbal als geheel. Dit terwijl er juist veel meer waardering moet zijn voor deze sporters die ondanks beperkingen en tegenslagen toch weer wekelijks gemotiveerd op het veld staan.

Toernooi
Het toernooi is daarom ook zeker bedoeld voor de spelers om eens te spelen voor een groter publiek dat het aan zal moedigen. Er wordt op zaterdag 27 mei gespeeld op de velden van ZVV De Esch aan de Operalaan, van 10.00 tot 16.30 uur. Er wordt fanatiek gestreden om de bekers die beschikbaar gesteld worden door diverse sponsoren, waaronder de gemeente.

Fanatiek
De ervaring leert dat er zeker fanatiek wordt gevoetbald maar de prijsuitreiking is iets wat je moet meemaken: het dak gaat eraf. De Ronde Tafel Oldenzaal heeft geholpen om dit toernooi goed voor te bereiden en zullen de hele zaterdag als vrijwilligers op het Sportpark De Weschterik aanwezig zijn.

Opa Tonny
Het toernooi draagt de naam Opa Tonny Toernooi 2017. Opa Tonny Luttikhuis was in het verleden (hij is helaas overleden) een fanatiek supporter van G-voetballers. Zijn kleinzoon Glenn voetbalt bij de G jeugd van ZVV de Esch. Om die reden is het toernooi naar hem vernoemd dat in de rij staat van mooie tradities omdat het al de tweede keer is dat dit evenement gaat plaatsvinden.

Beperking
Dat G-voetbal en andere aangepaste sporten in een belangrijke behoefte voorzien blijkt wel wanneer we de cijfers erbij pakken. Hoewel u misschien denkt dat het om een relatief kleine groep Nederlanders gaat met een beperking is niets minder waar. Naar schatting 1,7 miljoen Nederlanders hebben een matige tot ernstige beperking. Exacte cijfers zijn lastig, omdat de definitie van 'beperking' van nature breed is. Het gaat hierbij wel vaak om een groep die niet zelden fysieke én mentale drempels moet overwinnen om te gaan sporten. Immers, niet iedere club staat hier al open voor.