Afbeelding
Foto:

Nieuwe AED in Graven Es

OLDENZAAL - Afgelopen zaterdagmiddag is de nieuwe Automatische Externe Defibrillator, kortweg een AED, in gebruik genomen in de wijk Graven Es.

Antoinette Benneker had de eer om het apparaat te onthullen in de Bourgondiëlaan. Dit was haar laatste project als voorzitter van Hart voor Oldenzaal. De AED is door 93 betrokken leden/bewoners van zes lanen – Grieks, Frans en Luxemburgs – gerealiseerd. Zij droegen allemaal financieel bij aan het project.

Belangrijker is nog dat een eerste groep inwoners ook inmiddels een reanimatiecursus gevolgd heeft. Zestien bewoners namen deel en hebben het belangrijke certificaat inmiddels in ontvangst genomen.Deze buurtbewoners laten zich nu ook registreren en kunnen dan ook opgeroepen worden bij een hartfalen in hun eigen buurt. Hoe meer inwoners kunnen reanimeren (met én zonder AED), hoe groter de kans op inzetbaarheid is. Vijftien bewoners hadden al een certificaat via hun bedrijf. Er was een woord en lied van dank aan de vele vrijwilligers die betrokken waren bij de realisatie van dit project.
Onder het genot van een drankje en een hapje, door de buurt zelf aangedragen, maakten buurtgenoten uitgebreider kennis met elkaar.

Zes minuten
Bij hartfalen zijn de eerste zes minuten de allerbelangrijkste. Want na deze zes minuten neemt namelijk de kans op overleven fors af. Ook stijgt de kans op blijvend letsel. Helaas leert de ervaring dat lang niet altijd ambulances op tijd aanwezig kunnen zijn. En zelfs wanneer een ambulance wel binnen het kwartier arriveert wat hier voor staat is er dus al concreet risico op sterfte zonder de inzet van de lekenhulpverleners.

Cijfers
Elk jaar krijgen ongeveer 26.500 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen. Naar schatting leven er bijna 142.000 mensen met hartfalen in Nederland, 86% is ouder dan 65 jaar. Elk jaar sterven ruim 7.000 patiënten aan hartfalen, per dag gemiddeld zo'n 20 mensen. Jaarlijks zijn er 29.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen. De kans dat iemand dus ooit zou moeten reanimeren is zeker aanwezig, ook gezien de toenemende vergrijzing.