Afbeelding
Foto:

Eerste vliegtuig binnen voor ontmanteling

OLDENZAAL - Donderdag is het eerste grote vliegtuig gearriveerd op Twente Airport voor haar laatste vlucht. Een Airbus A340 van Swiss International Airlines werd ingevlogen om hier ontmanteld te worden. Dit moet het eerste van vele vliegtuigen worden die hier - weliswaar in onderdelen - een tweede leven gaan krijgen.

Na de aankomst donderdag wordt gestart met de assemblage; eerst worden de motoren verwijderd, vervolgens andere herbruikbare onderdelen. De motoren zijn het meest kostbare deel, vaak al verkocht voor het vliegtuig de ontmanteling in gaat. Als alle herbruikbare onderdelen zijn verwijderd zal dat wat overblijft worden gerecylced. Het project neemt in totaal zo'n drie maanden in beslag. Nooit eerder is er zo'n groot vliegtuig geland op Twente Airport.

De Airbus A340-300 vertrok 's ochtends vanuit Zurich en arriveerde zo'n anderhalf uur later op Twente. Het vliegtuig, met registratie HB-JMK en serienummer 169, is 20 jaar oud. Afgelopen vrijdag werd de laatste echte vlucht uitgevoerd, vanuit Johannesburg. Swiss is niet de oorspronkelijk klant van het toestal, het is destijds geleverd aan Austrian Airlines.

AELS
Voor AELS is dit het eerste deassemblageproject op Twente Airport. Voor de ontmanteling heeft AELS een technisch team met zoveel mogelijk mensen uit de regio samengesteld, dat de uitvoerende werkzaamheden gaat doen. Derk-Jan van Heerden (directeur AELS): "De afgelopen periode is plezierig en constructief samengewerkt met diverse lokale partijen, waaronder de luchthaven. Dit is essentieel geweest in de aanloop en voor de uitvoering van onze werkzaamheden."

Twente Airport heeft in velerlei opzichten goede eigenschappen voor de ontmanteling van een widebody vliegtuig. De aanwezige faciliteiten hier zijn zeer geschikt voor activiteiten zoals die van AELS. "Wij kijken vol vertrouwen naar de toekomst. Het overleg over verdere stappen voor langdurige samenwerking met partijen zoals PPM Oost en de luchthaven zijn in volle gang.", aldus Derk-Jan van Heerden.