Afbeelding
Foto:

Nieuwe koers voor
integratie Oldenzaal

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil de komende tijd meer in gaan zetten op de integratie van nieuwe nederlanders. De afgelopen jaren zijn er steeds meer nieuwe Oldenzalers gekomen, als gevolg van de vele conflicten die wereldwijd nog steeds aan de gang zijn.

De afgelopen jaren lag de nadruk voor de gemeente Oldenzaal wat betreft vluchtelingen vooral op primaire opvang. Zo ving Oldenzaal tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis ook vluchtelingen op in noodopvang. Nu de vluchtelingenstroom wereldwijd afgenomen is, is het tijd om te kijken naar de toekomst. In Oldenzaal wordt onder meer gekeken naar het huisvesten van een specifieke groep, de Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen. Samen met woningcorporatie WBO Wonen zijn goede afspraken gemaakt over huisvesting van statushouders.

Nieuwe Oldenzalers
De vluchtelingen van toen zijn inmiddels de statushouders van nu geworden. Met een verblijfsvergunning kunnen zij zich permanent vestigen in Oldenzaal of andere gemeenten. Dit levert in de praktijk wel enkele uitdagingen op voor de gemeente Oldenzaal. Statushouders spreken bijvoorbeeld vaak geen of slecht Nederlands, maar ook op het gebied van culturele verschillen en normen en waarden liggen valkuilen op de weg naar integratie.

Nieuw beleid
Het Oldenzaalse college van B&W heeft afgelopen week het nieuwe koersdocument integratiebeleid nieuwe stijl vastgesteld. Dit omvat onder meer het beschikbaar stellen van extra geld voor het bevorderen van integratie op diverse fronten. Naast huisvesting zijn dit onder meer participatie en werk, voorkomen van schulden, goed onderwijs, inzet op sport en cultuur en nog diverse andere aspecten. De gemeente wil ook een structurele verhoging van de bijdrage voor begeleiding opnemen in de toekomstige begrotingen. Tot nu toe werd een eenmalige bijdrage verstrekt van 1.000 euro voor de begeleiding van een statushouder boven de 16 jaar. Dit bedrag gaat straks omhoog naar ruim 2.370 euro per persoon. Daarnaast ontvangen gemeenten voor elke statushouder (ongeacht leeftijd) die zij in 2016 of 2017 huisvesten een eenmalige bijdrage van 4.430 euro per persoon. De bijdrage is bedoeld als additionele ondersteuning in de extra kosten van integratie. Dit is de zogenaamde decentralisatie-uitkering 'Verhoogde asielinstroom'.

Interculturele communicatie
De gemeente Oldenzaal is ook actief bezig om interculturele communicatie te verbeteren. Want op het gebied van normen en waarden is er soms een verschil tussen onze Nederlandse inzichten en mensen van elders. In februari is de gemeente daarom gestart met de eerste trainingen voor ambtenaren. Ongeveer veertig medewerkers die te maken hebben met statushouders hebben inmiddels een cursus gekregen. Op termijn wordt dit ook voor andere partners aangeboden.

Participatieverklaring
In Oldenzaal wordt onder meer Stichting Palet ingezet voor de begeleiding van statushouders. Oldenzaal zette altijd al intensief in op maatschappelijke begeleiding en ondersteuning bij inburgering, ook met extra middelen voor de uitvoering door Stichting Palet. Dit komt nu echter in een stroomversnelling, mede vanwege de nieuwe Participatieverklaring. Iedere statushouder moet zo'n verklaring tekenen, waarin zij onderschrijven de Nederlandse normen en waarden te accepteren.