Afbeelding
Foto:

Maatwerk voor
huishoudelijke ondersteuning

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal gaat dit jaar meer maatwerk bieden voor inwoners die nu al huishoudelijke ondersteuning ontvangen. Dit is een veelbesproken onderwerp de afgelopen tijd. Oldenzaal staat net als andere gemeenten voor fiks stijgende kosten voor zorg door de toenemende vergrijzing. Hoe gaan ze hier een lijn in vinden?

De gemeente Oldenzaal wil dat de nieuwe opzet van de Huishoudelijke Ondersteuning uiterlijk 1 januari 2018 van kracht wordt. Iedereen die nu deze ondersteuning heeft, krijgt in 2017 een gesprek met een medewerker van de gemeente. Deze zal dan kijken waar concrete behoefte aan is en ook wat mensen zelf nog kunnen doen, al dan niet met hun sociale netwerk.

Van standaard naar maatwerk
De nieuwe opzet is minder strak dan voorheen. Eerder kreeg iedere inwoner in principe dezelfde zorg, maar dit zorgde wel voor schrijnende situaties. Zeker voor mensen die meer hulp nodig hebben dan gebruikelijk kwamen zo in de problemen. Het nieuwe beleid gaat uit van een basismodule met deze standaardzorg, maar dit kan dan waar nodig aangevuld worden met extra 'modules' zoals wasverzorging, het koken van maaltijden, hulp bij hygiƫne, regie over het huishouden en zorg voor minderjarige kinderen.

Bericht
De gemeente heeft als ambitie om deze nieuwe vorm van ondersteuning dit jaar in te voeren. In de tweede helft van het jaar krijgen de ontvangers van huishoudelijke ondersteuning dan ook persoonlijk bericht van de gemeente. De gemeente Oldenzaal verwacht hierdoor wel fors duurder uit te zijn, naar schatting een half miljoen euro per jaar. Deze kosten worden opgenomen in de programmabegroting.

Sociaal netwerk
Centraal in het nieuwe beleid staat ook het benutten van de eigen kracht en mogelijkheden. En dit gaat dan niet alleen over de ontvanger van de zorg zelf. Omdat ook de gemeente meer moet doen met minder middelen, hopen zij ook om zeker familie, mantelzorgers en anderen in te kunnen zetten bij de ondersteuning.