Afbeelding
Foto:

Oldenzaals Energiefonds van start

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal wil de komende jaren doorwerken aan haar duurzame ambities. De afgelopen jaren is er al veel bereikt om duurzamer te werken; zowel binnen de eigen organisatie als bij de inwoners. Om dit nog verder te stimuleren wordt op 1 mei het Oldenzaals Energiefonds ingezet.

De overgang van de huidige energiebronnen zoals kool en gas naar duurzamer opties is geen eenvoudig proces. Iedereen moet en kan hier een steentje aan bijdragen, maar het moet wel echt een gezamenlijke ambitie zijn als dit een succes moet worden. De gemeente Oldenzaal heeft de ambitie opgepakt om in 20125 energieneutraal te zijn. Dit betekend dat het opwekken van duurzame energie in evenwicht moet zijn met het gebruik daarvan. Oftewel, de stad moet zichzelf van energie kunnen voorzien. De gemeente Oldenzaal wil met het Oldenzaals Energiefonds ook andere partijen motiveren om mee te helpen aan deze grote opgave. Het fonds heeft een totale pot van maar liefst 1 miljoen euro beschikbaar. Hiermee kan de gemeente leningen verstrekken waarmee de ontvangers dan duurzame investeringen kunnen doen.

Subsidie
De leningen worden verstrekt aan Oldenzaalse bedrijven, instellingen, verenigingen en energiecoöperaties. Dit is dan bestemd door duurzame projecten zoals plaatsing van zonnepanelen op een school, het vervangen van de verlichting rondom sportvelden door superzuinige LED's of het laten naisoleren van een clubhuis. De leningen zijn ook te combineren met diverse subsidies. Er kan tussen de 5.000 en 50.000 euro geleend worden met een looptijd van 5, 10 of 15 jaar.