Afbeelding
Foto:

Eerste GFT-verzamelcontainer hoogbouw

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal neemt vrijdag de eerste GFT-verzamelcontainer in gebruik bij de Oldenzaalse hoogbouw. Het gaat om een proef die - mits succesvol - ook interessant kan zijn voor de rest van Nederland. Afvalinzamelaar Twente Milieu en de gemeente werken hierin nauw samen om dit tot een succes te maken.

Het grote probleem bij hoogbouw zoals appartementencomplexen en flats is dat bewoners vaak alleen maar één container hebben of alleen met vuilniszakken hun afval inleveren. Hierdoor is het recyclen vaak niet mogelijk of in ieder geval onpraktisch. Hiervoor is nu een nieuwe insteek bedacht. Bewoners van de Oostpoort aan de Oostwal kunnen vanaf vrijdag hun groente-, fruit- en tuinafval deponeren in nieuwe containers. Dit zijn dan bovengrondse containers die die alleen voor GFT-afval bestemd zijn.

Beperkt aantal
De containers kunnen gebruikt worden door een beperkt aantal huishoudens, dit om problemen te voorkomen. Voor de proef zijn nu eerst een deel van de huishoudens willekeurig geselecteerd. Met hun afvalpas kan een zak GFT in de container gedeponeerd worden.

Proef
De proef duurt naar verwachting een jaar. De gemeente en Twente Milieu hebben hiervan hoge verwachtingen. Het recyclen loopt in Oldenzaal als geheel al steeds beter. Dit ondanks een moeizame start; Oldenzalers lieten zich maar moeilijk overhalen om enkele jaren geleden afscheid te nemen van de duobak, waar de inwoners toch een zekere haat-liefde verhouding mee hadden. Inmiddels is het apart inzamelen van GFT, restafval, papier en verpakkingen gewoon geworden. Er was dan ook zeker concrete vraag vanuit de hoogbouw-bewoners om ook hier te kunnen recyclen.

Evaluatie
Op basis van de ervaringen met de gft-verzamelcontainer wordt bepaald of het gebruik ervan wordt voortgezet en uitgebreid. Voor dit besluit worden zowel de ervaringen van de inwoners alsook de ervaringen van de gemeente en Twente Milieu met de inzameling van het gft-afval meegenomen.