Afbeelding
Foto:

Oldenzaal wil aanpak vuurwerkoverlast

OLDENZAAL - Het Politiek Forum heeft zich maandag gebogen over het terugdringen van vuurwerkoverlast. De gemeente wil graag de overlast nog verder terugdringen.

Hoewel dit in Oldenzaal niet zo erg is als in andere plaatsen, storen inwoners zich toch aan grensoverschrijdend gedrag. Zo kwamen er afgelopen jaarwisseling 129 meldingen binnen van vuurwerkoverlast. Het college van B&W stelde aanvankelijk voor om een nieuw vuurwerkdetectiesysteem in te zetten. Dit Dit bestaat uit meerdere microfoons waardoor de knallen nauwkeurig ontdekt kunnen worden. Zo kan de politie snel en effectief handhaven op overlast.
De hoop is dat hier een afschrikwekkende werking vanuit zal gaan en dat mensen zich beter houden aan de regels voor afsteken. Zo werd afgelopen jaarwisseling voor 'slechts' 13.451 euro aan schade aangericht aan gemeentelijke eigendommen. Daarnaast was de huisartsenpost twee keer zo druk met het behandelen van vuurwerkslachtoffers afgelopen jaarwisseling. Met het nieuwe systeem moet dit allemaal beter beheersbaar worden voor de politie. De gemeenteraad bleek echter weinig enthousiast over zo'n systeem, ook vanwege de kosten. De raad ziet daarom meer in het versterken van de preventieve activiteiten. Zo moet betere voorlichting op scholen er voor zorgen dat kinderen en jongeren minder vaak overlast veroorzaken met vuurwerk.