Afbeelding

Eerste kievitsei van Overijssel gevonden

Nieuws

REGIO - Het eerste kievitsei van 2024 in Overijssel werd dit jaar door Herman de Ruiter gevonden in Grafhorst. Het nest met twee eitjes wordt voor de komende landwerkzaamheden beschermd.

Herman de Ruiter en zijn broer, beide vrijwilligers bij de weidevogelgroep IJsseldelta, meldden de vondst op zaterdag 2 maart om 11.30 uur. Dit was net te laat om de eerste vondst in Nederland te zijn. De eerste melding kwam om 10.10 uur, bijna anderhalf uur eerder. Het eerste kievitsei van Nederland werd gevonden in Beuningen, Gelderland.

Zodra werd vastgesteld dat het om het eerste kievitsei van Overijssel ging, werd Marja van Harten van Landschap Overijssel opgeroepen. Door controle stelde zij vast dat dit het eerste kievitsei van dit seizoen in Overijssel is. Dit ei is teruggelegd en het nest wordt beschermd.

Tot half juni trekken vrijwilligers het land in om op percelen waar landbewerkingen plaatsvinden nesten te zoeken. In samenwerking met boeren worden de nesten beschermd. Dit is hard nodig, omdat de aanwezigheid van boerenlandvogels sterk afneemt. Landschap Overijssel coördineert het vrijwilligerswerk rondom de boerenlandvogelbescherming in Overijssel. Elk voorjaar gaan veel vrijwillig beschermers het veld in om boerenlandvogels te monitoren en waar mogelijk te beschermen. Dat doen ze altijd in goed overleg met de boer.

Voor weidevogels zoals de kievit heeft ons land een grote verantwoordelijkheid. Zo broeden elk jaar circa 200.000 broedparen van kieviten in ons land, zo’n 25 procent van de Europese populatie. Op grasland lopen nesten risico als gevolg van landbouwactiviteiten als bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding tijdens het voorjaar.

Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 14 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 15 uur geleden
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 19 apr, 15:41
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 19 apr, 15:04
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 19 apr, 13:12
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 19 apr, 12:57
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 19 apr, 12:49