Gekrulde en gekruide patat zeer in trek. Onder: voorzitter Hasan Kilic van de Fatih moskee die zeer tevreden was over de Kermes.
Gekrulde en gekruide patat zeer in trek. Onder: voorzitter Hasan Kilic van de Fatih moskee die zeer tevreden was over de Kermes. Foto: Picasa

Weer een gastvrije en gezellige Kermes

Algemeen

Afgelopen weekend werd de gezellige Kermes, oftewel braderie, weer gehouden bij de Fatih moskee in Oldenzaal. Voorzitter Hasan Kilic kondigde al vroegtijdig aan dat deze weer gehouden zou worden. Men keek er duidelijk weer naar uit.

OLDENZAAL - Traditiegetrouw bezoek ik al jaren deze gezellige braderie aan de Berkstraat. Hier vinden jaarlijks onze her-ontmoetingen plaats met Arif, Hasan, Memeth, Erdem en hun gezinnen. Het is voor mij en vele Oldenzalers ook het moment en de plek om geïnformeerd te blijven over de Turkse cultuur en de Islam. 

Mijn verbondenheid met de Turkse gemeenschap is niet alleen met de Oldenzaalse Fatih moskee, maar ook met mijn gepensioneerde Turkse spoorvrienden, waarmee ik jaren samen heb gewerkt en bijdragen heb mogen leveren bij het tot stand komen van de moskee in Almelo en Hengelo. De Fatih moskee in Oldenzaal stond het afgelopen weekend in het teken van gezellige open dagen en de bijbehorende braderie. Deze zijn al jaren een vaste traditie. In de beginjaren was de onderbouwing vooral gericht op het spreekwoord: ‘Onbekend maakt onbemind’. Er zijn ook nu nog vele Oldenzalers die nog niet bekend zijn met de Islamitische geloofsovertuiging van onze mede-inwoners. Dit zorgt soms voor misvattingen, waardoor spanningen kunnen ontstaan in de samenleving.

Door de jaren heen zijn echter ook veel Oldenzalers op bezoek geweest bij de moskee aan de Berkstraat om kennis te maken. En met succes; de open dagen en gezellige Kermes zijn activiteiten op zich geworden. Gezellige ontmoetingen tussen culturen en geloven. Juist in tijden van groeiende polarisatie en individualisatie ziet het bestuur van de moskee het dan ook als een belangrijke activiteit om in stand te houden. Zij lieten ons dan ook graag kennismaken met de Turkse cultuur en de Islamitische geloofsovertuiging in de brede zin.

Het was een gastvrije en feestelijke braderie waar men uiteraard ook kon genieten van de vele heerlijke Turkse en Oosterse lekkernijen. De interessante rondleidingen door het gebouw en de gebedsruimten waar gelegenheid werd geboden om vragen te stellen over het geloof. Een zeer geslaagde Kermis, nu op naar de Kermis!

Heerlijke pizza en mierzoete baklava.
Afbeelding
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23
Afbeelding
'Twentse nuchterheid is de kracht van Voshaar' 27 sep., 13:25
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Grote Clubactie start in Oldenzaal 23 sep., 17:30
Afbeelding
Gamma geeft tips over gereedschap 23 sep., 10:16