De Plechelmusbasiliek was de stille getuige bij het echte beleg.
De Plechelmusbasiliek was de stille getuige bij het echte beleg. Foto: Picasa

Uitgebreid programma rond het historische ‘Beleg van Oldenzaal’

Algemeen

Oldenzaal is een stad die geniet van zijn eigen geschiedenis. Waar je ook loopt in de binnenstad, overal is wel iets te zien van de rijke geschiedenis die de Boeskoolstad heeft. Als eeuwenoude stad speelde Oldenzaal ook een zekere rol in de Tachtigjarige Oorlog, de aanleiding van wat we nu beschouwen als de ‘Geboorte van Nederland’. In het kader van het 450-jarig jubileum van 1572 worden ook in Oldenzaal veel activiteiten gehouden.

OLDENZAAL - Eind vorige maand werden al de eerste activiteiten gehouden in Oldenzaal die aansluiten bij het landelijke jubileum. Onder de noemer ‘Het Beleg van Oldenzaal’ moet ook de lokale geschiedenis beter bekend worden bij Oldenzalers. Op 17 juli 1572 nam Willem van den Bergh Oldenzaal in. Het was van korte duur; in november zouden koningsgezinde troepen de stad weer veroveren. Na een veldtocht tegen de steden Rijnberk, Meurs en Bredevoort kwam Maurits van Nassau naar Oldenzaal voor het beleg van de stad; op 20 oktober 1597. Oldenzaal was niet bestand tegen deze troepenmacht, waarop drie dagen later de overgave getekend werd. In 1605 werd de stad weer ingenomen door koningsgezinde troepen en in 1626 sloot Oldenzaal zich definitief aan bij de republiek. Kortom, de Oldenzalers van destijds maakten het nodige mee. 

Zaterdag worden diverse activiteiten gehouden in de binnenstad, die ‘s ochtends om 11.00 uur van start gaan. Op het Plechelmuskerkplein vertolken historische acteurs de verhalen van bekende personages: Ambrosius Spinola, Philipuus Rovenius, Prins Maurits van Oranje, Jorien Wekkinck en Aaltje Peterinck.

Er zijn diverse workshops gepland, doorlopende muziek van onder meer Goed ende Fyn, Compagne Gallimaufry en Slag ende Stoot. Op het plein zijn daarnaast historische ambachten te zien, er staan marktkramen en en men kan in passende sfeer genieten van een hapje eten in taverne De Gulden Gans in de sfeer van 1600 - compleet met braadpannen op open vuur en een varken aan het spit. Dit alles is gratis te bezoeken en iedereen is welkom. In de Plechelmusbasiliek geeft het Oldenzaals Latijns Gregoriaans Basiliek Koor drie optredens van passende muziek; om 12.00 uur, 14.00 en 16.00 uur.

Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23
Afbeelding
'Twentse nuchterheid is de kracht van Voshaar' 27 sep., 13:25
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Grote Clubactie start in Oldenzaal 23 sep., 17:30
Afbeelding
Gamma geeft tips over gereedschap 23 sep., 10:16