<p>Het team van houtzagerij Bulthuis in Oldenzaal.</p>

Het team van houtzagerij Bulthuis in Oldenzaal.

Voorbereidingen Beleg van Oldenzaal

Het jaar 1572 markeert binnen de Tachtigjarige Oorlog het begin van de ‘geboorte van Nederland’. 450 jaar later wordt dat nationaal herdacht. Oldenzaal speelde een belangrijke rol in de opstand tegen de Spanjaarden en de stad is maar liefst zeven keer belegerd, voordat de stad uiteindelijk in 1626 in Staatse handen viel. Daarom viert Oldenzaal ‘Het Beleg van Oldenzaal’ met een uitgebreid programma!

OLDENZAAL - In de maand september worden er in Oldenzaal tal van activiteiten georganiseerd. In de stadhuishal zal van 1 september tot en met 9 oktober een tentoonstelling te bezoeken zijn over de geboorte van Nederland en de bijzondere positie van Oldenzaal in het Oosten van het land. Deze tentoonstelling is een product van het samenwerkingsverband 1572 en wordt aangevuld met lokale vondsten, objecten en informatie. 

Het complete programma van het Beleg van Oldenzaal met data en tijden van alle activiteiten is te vinden op de website www.uitinoldenzaal.nl of breng even een bezoekje aan Oldenzaal Promotie aan de Grootestrat 35 of het Palthe Huis aan de Marktstraat 13. Hier kan men zich uitvoerig laten informeren over de vele activiteiten die gaan plaats vinden rond de viering van Het Beleg. De redactie van weekkrant ‘Hart van Oldenzaal’ zal u geregeld op de hoogte blijven houden over de voortgang, bij de voorbereidingen en uitvoeringen van dit bijzondere evenement.

Vandaar even een tussenrapportage. De voortgang, bij het herstel van de twee kanonnen. Het werkt aanstekelijk en niet alleen voor mij. Ik hoor en zie al enkele maanden hoe drie Oldenzaalse ‘medioren’ zich inspannen om het verleden van Oldenzaal weer ‘tastbaar en levendig’ te maken. Het trio Gert Romeijn, Jan Bekke en Henk Winkelhuis kwamen met destijds met het idee om in het kader van het 1572-jubileum ‘De Geboorte van Oldenzaal’ het Beleg van Oldenzaal passend zichtbaar te maken als historisch feit. Het heeft er toe geleid dat het trio nu is omgevormd tot een kwartet, want Oldenzaler Marcel Oude Engberink heeft zich ook aangesloten.

Lagen de kanonnen enkele maanden geleden nog opgeslagen op de gemeentewerf. Inmiddels zijn de kanonnen gezandstraald en zijn de onderstellen, de affuiten, bijna gereed. Reden voor het viertal om een voorschotje te nemen op de feestmaand die nog volgt. Met Kanonbier van de Grolsch werd een bedankdag georganiseerd. Bedankjes voor de mensen van Kobato in Ootmarsum, Bulthuis zagerij en houthandel in Oldenzaal. Deze bedrijven en nog zoveel anderen dragen hun steentje bij om er voor te zorgen dat de herdenking rond Het Beleg van Oldenzaal feestelijk gaat plaatsvinden. De plek waar de kanonnen worden geplaatst is nog niet bekent, wel is zeker dat er feest zal zijn in in Oldenzaal. Noteer in uw agenda, ‘Het Beleg”. Het is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Naast de lokale activiteiten rond het ‘Beleg van Oldenzaal’ worden uiteraard ook landelijk veel activiteiten gehouden in het kader van het 450-jarig jubileum. Op de speciale website www.geboortevannederland.nl is een uitgebreide kalender te vinden met een overzicht van activiteiten per maand en per regio. Zo zijn er in Overijssel ook nog uiteenlopende activiteiten in Steenwijk, zoals thematische stadswandelingen, speurtochten, een beklimming van de Steenwijkertoren en meer. Leuk en leerzaam!

Meer berichten
 
Auto zoeker