Aloys Lurvink en Rob Christenhusz onthulden samen de nieuwe bank, die ook moet dienen als ontmoetingsplek.
Aloys Lurvink en Rob Christenhusz onthulden samen de nieuwe bank, die ook moet dienen als ontmoetingsplek. Foto: Picasa

Een nieuwe naam voor plein De Thij

Algemeen

Het was afgelopen woensdag 13 juli een zonnige dag met vriendelijke en vrolijke mensen. De voorzitter van de locatieraad Emmaus, tevens de ceremoniemeester bij dit bijzondere gebeuren, Remke van Marle, spoorde ons aan om ons te begeven naar de parkeerplaats bij het winkelcentrum De Thij. 

OLDENZAAL - Het nieuwe pleintje was omringd en afgebakend door mooie witte muurtjes, waarop al veel buurtbewoners, gelovigen en niet-gelovigen, hadden plaatsgenomen. Er werd vakkundig een muziekinstallatie geplaatst die direct goed werkte. Iedereen ontving een programmaboekje, gemaakt door de vele vrijwilligers die betrokken zijn en blijven bij de geloofsgemeenschap Emmaus De Thij.

De Emmauskerk, een afgebroken kerk in herinnering. Daarvoor terug kwam er een Emmaushuis; de inspirerende ontmoetingsplek voor gelovigen en niet-gelovigen en anderen die wonen en werken in deze woonwijk De Thij. Een plek om het woord te verkondigen, om samen te komen, samen te luisteren naar muziek en naar de verkondigers van het woord Gods in de woonwijk De Thij. Het Emmausplein dat direct al een sociale functie en ontmoetingsplek zal zijn en blijven. 

Bijzonder was dat er een muzikale start werd gegeven door de hulpkoster van destijds, Berthold. Het lied van de stad werd dan ook door de aanwezigen luid en krachtig meegezongen: “Huizen en bomen en mensen van licht en steen”. De krachtige en heldere stem van onze Pastor Bernard Reerink klonk boven de menigte uit. Het is niet alleen zijn krachtige stem die doorklinkt, zijn gevatheid is ook bijzonder. Toen ik hem begroette en sprak: “Bernard, ik heb je lange tijd niet gezien”, was zijn gevatte antwoord: “dan ben je ook niet vaak in de kerk geweest”. Dat moest ik beamen, want inderdaad was ik vaker in de kroeg dan in de kerk geweest.

Aloys Lurvink die acht jaar de pastor was van de nu afgebroken Emmauskerk, had aan kracht en inspiratie rond het verkondigen van het woord Gods niet ingeboet. Het was ook pastor Aloys Lurvink die samen met wethouder Rob Christenhusz de RVS-gedenktegel en de Sociaal Sofa onthulde. Deze plek die nu de naam Emmausplein draagt zal zeker in de toekomst en op speciale dagen en bij bijzondere gelegenheden een sociale en maatschappelijke functie gaan vervullen. De afbeeldingen op de sociale sofa zijn ontleend aan het wandkleed dat in de Emmauskerk hing en werd bedacht door de uit Hengelo afkomstige Rinus Morsink.

De bank is ontworpen door Dot Euverman en de aanzet om deze bank te realiseren kwam van Els Marijnissen die nu vanuit haar kamerraam kan neerzien op het plein en op de sofa die zeker een sociale en maatschappelijke functie zal gaan vervullen, zeker ook voor de oud-kerkgangers van de Emmauskerk die elkaar hier weer ontmoeten. Weer thuis bij de dag overdenking komt bij me boven: de mens kan niet zonder geloof.

Een muzikaal intermezzo maakte de gezellige middag compleet.
Afbeelding
Spreekuur autisme 14 minuten geleden
Afbeelding
Groenmarkt op zaterdag 11 mei 20 uur geleden
Er zijn diverse manieren om zowel aan de fysieke als mentale fitheid te werken. Zo is jongleren prikkelend voor beide. En ja, ook ú kunt dit leren.
Gratis proefles cognitieve fitness voor senioren 22 uur geleden
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 20 apr, 14:00
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56