Een solide ondergrond, blusmiddel bij de hand en veilig aansteken: de belangrijkste tips voor een heerlijk en veilig weekend.
Een solide ondergrond, blusmiddel bij de hand en veilig aansteken: de belangrijkste tips voor een heerlijk en veilig weekend.

Geniet (brand)veilig van de barbecue

Algemeen

We staan weer aan de vooravond van een warm weekend; op het moment van schrijven liggen de verwachtingen voor het weekend ruim boven tropische waarden in Twente. Dit is voor veel mensen het ideale moment om lekker buiten de barbecue aan te stoken met familie en/of vrienden. Doe dit wel veilig, zo benadrukken de brandweer en GGD Twente.

TWENTE - Barbecueën is populair in Nederland. Op de lange zomerse dagen genieten we graag van vlees, vis en kip van eigen barbecue. Helaas heeft lang niet ieder avondje barbecueën een goede afloop. Jaarlijks lopen tientallen mensen letsel op als gevolg van brand. Soms met permanente gevolgen. De Brandweer Twente en GGD Twente geven daarom ook jaarlijks tips om veilig en gezond te barbecueën.

Dat de tips geen overbodige luxe zijn bewijzen de nieuwsberichten in de warme maanden. In juni en juli vorig jaar waren er meerdere ongelukken die het nieuws haalden: een Edanaar raakte gewond bij het aansteken van de barbecue, drie mensen in Lisse raakten gewond door een ontploffing van een barbecue en in Markelo raakte een persoon ernstig gewond tijdens het barbecueën. Eén van de dingen die mensen vaak fout doen: plaats de barbecue buiten op een solide, vlakke ondergrond. Ook wanneer het dreigt te regenen. Rook van de barbecue is schadelijk wanneer deze binnen staat. Zorg dat de barbecue ook op veilige afstand staat van schuttingen, schuren, heggen, partytenten en tuinmeubilair.

Zorg dat er een blusmiddel in de buurt is, zoals een emmer zand. Andere algemene tips zijn om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën (u weet wie u bent...) draag altijd een schort of loszittende kleding om letsel door spatten en vonken te voorkomen. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue.

Bij de gasbarbecue is het belangrijk om de gasslang goed te controleren op eventuele gaatjes, evenals de datum op de gasfles. Zet de gasfles altijd goed rechtop en steek de barbecue aan op het moment dat je de gaskraan opendraait. Bij de elektrische barbecue is het belangrijk om alert te zijn op het risico van kortsluiting. Rol eventuele kabelhaspels helemaal af en controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage. Bij de barbecue op kolen of briketten is het verstandig om alleen een aanmaakblokje te gebruiken; geen spiritus of dergelijke middelen.

De GGD Twente adviseert om goed te letten op voedselveiligheid. Hou borden en bestek met rauw en gekookt vlees gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen. Gooi eten dat langer dan twee uur buiten de koelkast weg; zo voorkomt u voedselvergiftiging. Dit kan een vervelend staartje geven aan een verder zo gezellig verlopen weekend.

Gezellig samen aan de Hoftafel in de Hofkeuken (foto: Martin Meijerink).
Weer maandelijks samen eten en genieten in de Hofkerk 13 apr, 18:29
Afbeelding
Waarom een kampeertent essentieel is voor de perfecte kampeertrip 13 apr, 11:28
Lloyd Spiegel en Leif de Leeuw en Sem Jansen zullen het eerste jubileum-dubbelconcert verzorgen.
Jubileum-dubbelconcerten: Cobblestone bestaat al 20 jaar 12 apr, 19:58
Fanatieke lezers Saar Grundel (rechts) en Suus Bakker van basisschool de Leemstee in Bibliotheek Oldenzaal bij de display tafel Kinderjury 2024.
Het beste boek gekozen door kinderen 12 apr, 17:32
Opnieuw bouwen, gebruiken als huis van de stad of het kleiner maken van het stadhuis?
Opties voor toekomst stadhuis zijn op hoofdlijnen uitgewerkt 12 apr, 13:25
Afbeelding
Herdenking April-meistakingen Hengelo 1943 op 29 april 12 apr, 11:56
Anja Borggreve (expositiecommissie De Bond) toont de door Anders ontworpen aankondiging affiche samen met zijn moeder Karin.
Anders Brinksma exposeert in De Bond 12 apr, 09:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01