Cyril Hummel, consulent bij Humanitas Twente, op bezoek bij een deelnemend gezin.
Cyril Hummel, consulent bij Humanitas Twente, op bezoek bij een deelnemend gezin.

Humanitas vreest tekort vrijwilligers

Algemeen

Humanitas Twente maakt zich grote zorgen over de beschikbaarheid van vrijwilligers deze zomer. Dit zou wel eens voor problemen kunnen zorgen bij mensen die hiervan afhankelijk zijn.

TWENTE - Net als veel andere vrijwilligersorganisaties signaleert ook Humanitas Twente dat er een tekort is aan mensen. Zij zetten deze onder meer in om het contact met mensen te onderhouden die in de zomermaanden kampen met eenzaamheid. Juist in die tijd van het jaar slaat deze flink toe - veel andere activiteiten liggen stil. “Activiteiten staan op pauze, sportclubs hebben zomerstop en familieleden zijn op vakantie. Als je weinig sociale contacten hebt is de zomer een hele moeilijke periode.”, vertelt Cyril Hummel, consulent bij Humanitas Twente.

Juist in de zomer zijn vrijwilligers die ondersteunen bij eenzaamheid extra hard nodig. Maar Humanitas Twente kampt al maandenlang met een tekort aan vrijwilligers. Ook veel andere organisaties hebben hier last van. “Eigenlijk merken we al sinds de coronacrisis een terugloop in de aanmeldingen van vrijwilligers. Dat begint te knellen. We redden het nu nog, maar het komt steeds vaker voor dat we iemand niet kunnen ondersteunen omdat we gewoon niet voldoende vrijwilligers hebben. Met de zomer in aantocht kan dat een probleem worden.”

In heel Nederland zijn er steeds minder mensen die vrijwilligerswerk doen. Tien jaar geleden deed nog ruim 50 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk. In 2021 was dat zo’n 39 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Humanitas merkt deze terugloop ook in Twente en roept mensen op om te overwegen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. De vrijwilligers van Humanitas Twente ondersteunen bij uiteenlopende zaken. Van financiële administratie tot hulp bij de opvoeding en het doorbreken van eenzaamheid. Vrijwilligers hebben wekelijks contact met iemand, een jaar lang. De bedoeling is dat diegene na een jaar zelf weer verder kan. In de meeste gevallen lukt dat ook.

De maatjes worden gemiddeld twee uur week ingezet bij iemand in hun eigen buurt. De vrijwilligers volgen hiervoor trainingen en krijgen begeleiding door professionals. Daarnaast is er contact met andere vrijwilligers. Op www.humanitastwente.nlvind je alle informatie over vrijwilligerswerk in Twente. Humanitas Twente is één van de grootste afdelingen van Humanitas Nederland en zet zich in om mensen in een kwetsbare positie op weg te helpen met tijdelijke ondersteuning van getrainde vrijwilligers. Dat kan op het gebied van opvoeden, thuisadministratie, eenzaamheid en opgroeien. Humanitas Twente is er voor alle Twentenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ondersteuning duurt doorgaans een jaar.

Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 27 mei, 13:59
Afbeelding
Eerste Graan & Korenfestival in Oldenzaal was zeer geslaagd 27 mei, 10:17
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15
Afbeelding
Bravo voor het koor van Lions BOCA en entertainer Jan Mulder! 26 mei, 13:20
Afbeelding
Adviezen over gezinsbijslagen 26 mei, 13:12
Afbeelding
Tropische sferen op Woonboulevard 26 mei, 13:06
Afbeelding
Volop zwemplezier bij het BadePark in Bad Bentheim 26 mei, 11:55