Het oppompen van grondwater zorgt bij landbouwers in de omgeving voor grotere droogteschade, zo beargumenteert de stichting.
Het oppompen van grondwater zorgt bij landbouwers in de omgeving voor grotere droogteschade, zo beargumenteert de stichting.

Betere afwikkeling nodig van schade door grotere waterwinning

Algemeen

Voldoende en veilig drinkwater zijn een belangrijke eerste levensbehoefte. De vraag naar water nam de afgelopen jaren sterk toe, waardoor men ook in Twente op zoek ging naar nieuwe plekken om drinkwater te winnen. Het oppompen van drinkwater heeft echter ook de nodige nadelige effecten, zeker voor landbouwers die in de buurt van een waterwingebied zitten. De Stichting Droogteschade Waterwinning wil hier nu graag compensatie voor.

TWENTE - Volgens de stichting wordt jaarlijks ruim een miljard kubieke meter grondwater opgepompt ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Dit zorgt ervoor dat de grondwaterstand in de omgeving omlaag gaat. Dit levert voor boeren extra droogteschade op - bovenop de schade die men dus al heeft door de droogte door klimaatverandering.

“Onderzoek uit 2019 toont aan dat de extra droogteschade als gevolg van waterwinning in Nederlandruim 15 miljoen euro per jaar bedraagt. Droogteschade door waterwinning heeft een sluipend karakter. Vanwege de jaarlijks wisselende groeiomstandigheden is de extra droogteschade als gevolg van waterwinning niet te onderscheiden van de natuurlijke variatie in droogteschade. Een boer heeft daardoor vaak niet door of en hoeveel extra droogteschade hij lijdt als gevolg van nabije waterwinning(en). Van de totale extra droogteschade als gevolg van waterwinning wordt jaarlijks slechts zo’n 3 miljoen euro vergoed.”, zo beargumenteert men. Daarnaast zou de bestaande procedure voor vaststelling van droogteschade bij de AdviesCommissie Schade Grondwater te wensen overlaten. Een ingewikkeld en langdurig proces.

Volgens de stichting zou het landelijk gaan om meer dan 10.000 bedrijven die kampen met deze problematiek. De stichting laat nu een methode ontwikkelen door deskundigen om beter inzicht te krijgen in de schade wat snellere vaststelling en afwikkeling mogelijk moet maken. De stichting werkt zonder winstoogmerk; zij hopen dat bedrijven zich aan willen sluiten om zo de belangen van deze bedrijven te kunnen behartigen.

Het bestuur van SDW wordt gevormd door Jakob Bartelds (akkerbouwer en agrarisch bestuurder), Tine van de Werken (interim CFO, voorheen CFO van Cosun) en Ruud Hermans (jurist gespecialiseerd in massaschadezaken, voorheen onder meer advocaat-partner bij De Brauw). Kijk voor meer informatie over de activiteiten van deze stichting op hun website: www.stichtingdroogteschade.nl 

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 3 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 3 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 4 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 6 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 6 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 6 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 6 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 6 uur geleden