Het nieuwe Carmelhuis: veilig en comfortabel wonen voor mensen met dementie.
Het nieuwe Carmelhuis: veilig en comfortabel wonen voor mensen met dementie. Foto: Picasa

Veilig wonen in nieuwe Carmelhuis

Algemeen

Een veilig huis, een plek onder de zon. Het bekende nummer van weleer komt spontaan naar boven, met de wat aangepaste tekst zoals u leest. Want voor de doelgroep mensen met dementie is naast aangenaam wonen, ook veilig wonen belangrijk. Wanneer het zelfstandig wonen niet meer verantwoord is, kan het nieuwe Carmelhuis uitkomst bieden.

OLDENZAAL - Begin deze maand werd deze nieuwe woonvoorziening officieel geopend. Ik heb toen de feestelijkheden overgeslagen, maar heb sindsdien wel even een kijkje genomen in het Carmelhuis. Dit soort specifieke voorzieningen worden steeds belangrijker, met het oog op het toenemende aantal mensen met dementie door de vergrijzing. Zij hebben vaak behoefte aan specifieke woonzorg.


Midden in de woonwijk die voorheen werd aangeduid als het Kana. De Carmelstraat waar ik ben geboren, op de plek waar voorheen kleuterschool de Engelbewaarder stond, waar ik als kleuter liefdevol werd beziggehouden door juf ter Ellen, juf Nijland daar is het kleinschalige woon-zorgcomplex voor mensen met een vorm van dementie geopend.


Het Carmelhuis aan de Carmelstraat is de 77-ste locatie van ‘Dagelijks Leven’ in Nederland. In het huis is er ruimte voor maximaal 22 mensen met een vorm van dementie. De vriendelijke locatiemanager van Het Carmelhuis, de Oldenzaalse Maaike Nijhof, zegt dat het belangrijk is dat de bewoners onderdeel uit moeten blijven maken van de samenleving: “Ze moeten zich hier thuis en op hun gemak voelen en wij moeten zorg dragen dat ze hun dingen kunnen blijven doen. Vaak wordt gedacht dat wij bij mensen met dementie de dingen moeten overnemen, maar dat is een misvatting. Wij zijn tevreden dat wij met onze huizen midden in de woonwijk zitten.”


Dagelijks leven richt zich vooral op het welzijn van de bewoners. De bewoner kan gebruikmaken van een studio en mag zijn eigen spullen mee nemen. De kamers zijn gestoffeerd, er is ruimte voor een eigen bed, kledingkast en meubilair. Er is een mooie woonplek gecreëerd voor de toekomstige bewoners met aandacht voor welzijn en dagbesteding, die zorgen voor het ritme van het dagelijkse bestaan en het zich wel bevinden. Toekomstige bewoners wens ik een rustige en veilige haven om zich wel te bevinden, gewoon zoals thuis.

door Martin Meijerink

Afbeelding
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23
Afbeelding
'Twentse nuchterheid is de kracht van Voshaar' 27 sep., 13:25
Afbeelding
Een avondje uit met het Blauwnet Avondretour 24 sep., 18:22
Afbeelding
Expeditie Springendal: voor natuurliefhebbers 24 sep., 13:39
Afbeelding
Grote Clubactie start in Oldenzaal 23 sep., 17:30
Afbeelding
Gamma geeft tips over gereedschap 23 sep., 10:16