<p>Er zijn nog veel verhalen te vertellen over de bijzondere geschiedenis van de Twentse en Oldenzaalse textielsector.</p>

Er zijn nog veel verhalen te vertellen over de bijzondere geschiedenis van de Twentse en Oldenzaalse textielsector.

(Foto: Picasa)

Op zoek naar verhalen uit de Twentse textielbranche van vroeger

Afgelopen zaterdag kwamen een aantal oud werknemers van Gelderman, Molkenboer en Zwartz naar de bibliotheek in Oldenzaal om verhalen te delen uit het verre verleden over de textielindustrie in Twente. Ook oud-directeur Herbert Zwartz, voormalig eigenaar van het oudste textielfamiliebedrijf, was te gast. Ook Philip Gelderman, nazaat van de textielfamilie, was naar Oldenzaal gekomen om de aanwezigen nog eens te verhalen over de opkomst het ontstaan en de teloorgang van de textielfabrikant.

OLDENZAAL - Hoe was het om in de Oldenzaalse textielfabrieken te werken? Die vraag stond centraal tijdens het Textielcafé. Oldenzaler Tom Boers, die gewerkt had voor meerdere textielfabrikanten in Twente, gaf een mooi beeld hoe het werkzame leven zich voltrok in die tijd met al zijn beslommeringen van alledag. 

Salvatore Ierna, oorspronkelijk afkomstig uit Italië, was als gastarbeider jaren werkzaam bij Gelderman. In de nazit van het Textielcafé maakte hij ons deelgenoot over zijn ervaringen met de firma Gelderman. De hoogbejaarde Herbert Zwartz (94) verhaalde op een perfecte en helder wijze het verhaal van het familiebedrijf dat in 1860 goede keuzes maakte door te kiezen voor productie van eigen specialiteiten en in beperkte oplage. Vol trots vertelde hij over het nog steeds bestaande bedrijf waar zijn zoon nu de directie voert.

Historicus Marco Krijnsen, verbonden aan de IJssel Academie / Twentehoes, had zijn keuze gemaakt door te kiezen voor een podcast met gesproken verhalen en deze toe te voegen aan de reeds rijke beschreven geschiedenis van de textielfabrikanten in Twente. Plaatsen zoals Borne, Rijssen, Almelo, Enschede en Hengelo gingen voor. Nu was het de eer aan Oldenzaal om deel te nemen aan het Textielcafé; tevens het laatste Textielcafé in Twente. Het Textielcafé is een initiatief van de IJsselacademie / Twentehoes die daarvoor de samenwerking had gezocht met het museum Palthe Huis in Oldenzaal. De oproep van Daniella van der Stelt van Stichting Oldenzaalse Musea om naar de bibliotheek te komen was overduidelijk, toch waren er helaas maar weinig geïnteresseerden naar de bibliotheek gekomen. Jongeren ontbraken. Verrassing was dat Philip Gelderman aankondigde dat hij binnenkort komt met een nieuw, makkelijk te lezen boek over zijn familie.

Meer berichten
 
Auto zoeker