<p>De Oldenzaalse 'Italiaan' Cesco Franceschina: een vriendelijke en integere ambachtsman. (Tekst/foto: Martin Meijerink)</p>

De Oldenzaalse 'Italiaan' Cesco Franceschina: een vriendelijke en integere ambachtsman. (Tekst/foto: Martin Meijerink)

(Foto:)

In memoriam: Cesco Franceschina een vriendelijke ambachtsman

Vorige week is op 94-jarige leeftijd overleden Francisco (Cesco) Franceschina, geboren in Oldenzaal. Vele Twentenaren denken en dachten dat hij één van de vele Italiaanse gastarbeiders was. Niets is minder waar. Hij, Cesco Franceschina is een geboren en getogen Oldenzaler. 

OLDENZAAL - Vader Angelo was één van de eerste terrazzo werkers die zich in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog vestigden in ons land. Terrazzo is een ambachtelijke kunstvorm die zich voornamelijk richt op het aanleggen van vloeren, gootstenen, aanrechten en douchecellen. Daartoe werden kleine stukjes graniet, kalksteen of marmer met cement vermengd en in diverse patronen op een draagvloer van zand en cement gestrooid. 

Het zwaarste werk was het schuren dat in de beginjaren allemaal met de handen werd gedaan. Zo werkte vader Angelo Franceschina mee aan prestigieuze bouwprojecten, de vloeren in het Kurhaus, en het Vredespaleis in den Haag getuigen daarvan. Daar werd door Angelo Franceschina en andere bekende terrazzo werkers aan gewerkt. Bekende namen van deze creatieve kunstenaars zijn Valian, Tomaello, Marcolina en Bearzzato. Tot die groep behoorde ook het geslacht Franceschina.

Het bedrijf was in Oldenzaal gevestigd aan de Ootmarsumsestraat. Ook de vloeren en de trappen in het ziekenhuis Heil der Kranken zijn door de firma Franceschina gelegd. Ingewijd in het terrazzo werken nam Francisco destijds het bedrijf van zijn vader over. In menig Twentse villa of huis heeft Fransicco zijn kunstwerken achtergelaten. De bekende Alpino pet drager heeft met velen in Twente goede relaties onderhouden. We zullen Cesco blijven herinneren als een vriendelijke en integere Oldenzaalse Italiaan.

Meer berichten
 
Auto zoeker