
Lezing in bieb over een bijzonder tafelkleed met Ben Lössbroek
AlgemeenMaandag 2 mei geeft Ben Lössbroek een lezing in de bibliotheek met beelden over het leven van een Oldenzaalse Joodse familie. Via de website van de bibliotheek kan men zich aanmelden.
OLDENZAAL - Deze familie De leeuw-Rosenberg geeft in het najaar van 1942 het tafelkleed in bewaring aan Lössbroek’s grootouders. De familie bestaat uit Henriëtte Rosenberg, Leendert de Leeuw en hun dochter Catharina Mina, met roepnaam Mimi. Zij wonen eerst aan de Ootmarsumsestraat en later aan de Waagstraat en hebben een slagerij en café.
Henriëtte en Leendert moeten op transport naar Westerbork. Vandaar worden zij gedeporteerd naar Auschwitz, waar zij op 4 november 1942 door de nazi’s worden vermoord. Catharina Mina is dan ondergedoken. De toenmalige NSB-burgemeester Weustink van Oldenzaal (op 16 maart 1944 is hij ambtenaar van de burgerlijke stand bij het trouwen van Lössbroek’s ouders) laat een oproep plaatsen in het Algemeen Politieblad van 24 september 1942. Hij verzoekt om opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Catharina Mina de Leeuw. Later wordt zij verraden. Door een NSB’er of door een “gewone” Nederlander voor aan aantal guldens? Mimi wordt op de lijst “Judentransport aus den Niederlanden-Lager Westerbork” geplaatst en wordt drie dagen later (09-04-1943) in Sobibor vermoord.
“Op 25 mei 2018 hebben mijn broer Gerard, aangetrouwde neef Paul en ik het tafelkleed overhandigd aan het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Daar heb ik toen mijn eerste versie van de PowerPoint-presentatie over de familie De Leeuw-Rosenberg gegeven.”, aldus Lössbroek. Het tafelkleed is voor hem niet zomaar een tafelkleed. Het is een kostbare relikwie geworden. “Hoe kon het gebeuren dat in de Tweede Wereldoorlog Henriëtte, Leendert en Catharina werden vermoord, en zo vele andere Joden. Maar ook Sinti, Roma, homofielen, Jehova’s getuigen en politieke gevangenen. Het tafelkleed staat voor mij dat wij nooit mensen mogen uitsluiten en vermoorden zoals dat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Het zal toch niet weer gebeuren vraag ik mij af. Ik ben er wel eens bang voor, omdat discriminatie van Joden weer toeneemt. Maar ook van moslims en mensen met een alternatieve seksualiteit. De levens van de familie De Leeuw-Rosenberg en zo vele anderen zijn op een afschuwelijke manier geëindigd. Ik heb veel gevonden en geleerd over Mimi, Henriëtte en Leendert.”