<p>Monique Kokkeler: de vrouw achter de microfoon.</p>

Monique Kokkeler: de vrouw achter de microfoon.

(Foto: )

Monique Kokkeler: mijn muzikale zondag-ritueel

In pyjama, ontbijt met een zacht gekookt eitje, de radiozender steevast op Radio Oost. Het is zondagmorgen half negen. De vaste openingstune van het radioprogramma Muziekpalet, gepresenteerd door Monique Kokkeler, klinkt uit de boxen. Muziek van de Poolse pianist, dirigent en componist Waldemar Kazanecki. Elke zondagochtend is ze live te horen van 08.30 tot 10.00 uur en ik ben één van de vele vaste luisteraars. 

TWENTE - Vanochtend trok de Moldau van Smetana aan mijn gehoor voorbij. Deze muziek raakt me en ontroert mij, zeker nu, want deze week heb ik afscheid moeten nemen van een goede vriend. Tijdens het luisteren naar deze muziek trekken de herinneringen aan hem voorbij. Beelden komen op mijn netvlies en lichte roerselen raken mijn gemoed. Muziek is meeslepend, het is muziek die mij raakt, muziek die binnenkomt. De Moldau, meeslepend en emotioneel. Wie van licht klassieke muziek houdt die komt hier bij dit muziekprogramma op de zondagochtenden aan zijn trekken. Alle genres komen aan bod, van barok- en klassieke muziek tot romantiek, opera, operette en musical. 

Die zondagochtend, haar programma is voorbij, bel ik haar en vraag of ze even tijd voor mij heeft. Ik vertel haar wie ik ben en dat ik graag even met haar in gesprek zou willen. En dat mag. Voor mij als digitaal vaardige oudere kan ik snel opzoeken wie Monique Kokkeler is. Op haar site wordt veel informatie aangereikt, veel interessante wetenswaardigheden over haar komen voorbij. Maar wetend dat veel van mijn leeftijdsgenoten en vaste luisteraars van Muziekpalet niet digitaal vaardig zijn, vraag ik haar of ze ons iets meer wil vertellen over haar zelf.

“Elke zondagmorgen presenteer ik Muziekpalet op Radio Oost. Ik vind het erg leuk om elke zondag muziek samen te stellen en live te presenteren. Ik heb een brede muzieksmaak en ben geïnteresseerd in elke muziekstijl en ben altijd opzoek naar onbekend en minder bekend werk. In Muziekpalet komen alle muziekstijlen aan bod. Op 10-jarige leeftijd ben ik begonnen met accordeon spelen. Op 14-jarige leeftijd ben ik toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Enschede. Ik heb mijn studie Accordeon aan het conservatorium in Arnhem afgesloten. Tijdens mijn studie heb ik meegewerkt aan theaterproducties, cabaretvoorstelling, een professioneel accordeon ensemble en maakte ik deel uit van verschillende ensembles. Ik wist al jong dat ik dirigent wilde worden. Tijdens en na mijn studie heb ik me hier op toegelegd. Dirigeren is mijn passie.”

“In 2008 heb ik Orchestra Twente opgericht, een professioneel symfonieorkest dat zich richt op filmmuziek. We geven concerten op projectbasis in samenwerking met gemengd koor Choir Twente. In 2011 hebben we met een groot symfonieorkest de stukken van John Williams uitgevoerd met een groot koor. Bekende kaskrakers waar John Williams de muziek van heeft geschreven zijn o.a.: Jurassic Park, Schindler’s List, Star Wars, Hook, E.T., Indiana Jones, Jaws, en Home alone. Het concert “Merry Christmas” is een jaarlijks terugkerend concert en is vernoemd naar de film “Merry Christmas”, die zich afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en als thema de waargebeurde kerstwapenstilstand heeft. Componist Philippe Rombi heeft voor deze film schitterende muziek gecomponeerd. De film hebben we al meerdere malen vertoond voorafgaand aan het concert en is zeker een aanrader om te gaan kijken.”

“Sinds 2013 hebben we jaarlijks een concert gegeven in de Jacobuskerk te Enschede en in 2019 hebben we ook het concert in de Grote Kerk te Apeldoorn gegeven. We hebben elk jaar topsolisten uitgenodigd, waaronder harpiste Sterre Koopman, Klarinettist Remco van Viersen, tenor Eric Reddet, (bekend van André Rieu en is onlangs ook te gast geweest in het programma Maestro). En in 2016 was spreker Anne van der Meiden te gast op ons concert. Orchestra Twente geeft elk jaargetijde een matineeconcert op de zondagmiddag, waar u kunt genieten van jong talent uit Twente. Orchestra Twente wil jong talent een podium geven. De entree is gratis om zo iedereen de gelegenheid te geven om te komen luisteren. De concerten werden altijd goed bezocht. Al vele musici waren te gast in Parklocatie de Jaargetijden te Enschede, Concordia en het Vestzaktheater te Enschede. Momenteel geef ik privéles accordeon en zang in Hengelo, Enschede en Losser. En tevens geef ik les aan de muziekschool in Ochtrup Dld. Ook geef ik les in dirigeren en treed op als zangeres. Meer informatie over komende concerten en evenementen staat op de website: www.OrchestraTwente.nl zie ook: www.MoniqueKokkeler.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker