<p>Herman van der Toorn; kartrekker van vele initiatieven in Oldenzaal door de jaren heen.</p>

Herman van der Toorn; kartrekker van vele initiatieven in Oldenzaal door de jaren heen.

(Foto: Picasa)

In memoriam: Oldenzaals kartrekker Herman van den Toorn

Afgelopen week is op 90 jarige leeftijd overleden Herman van den Toorn. Oldenzaler, vrijheid-verkondiger en vriend. Een man die jong en oud heeft aangezet tot vele initiatieven die door de jaren heen mede door zijn toedoen in Oldenzaal tot stand zijn gebracht.

OLDENZAAL - De levenslessen over oorlogsjaren de 1940 – 1945 die hij samen met zijn vriend Herbert Zwarts heeft verkondigd aan de scholieren in Oldenzaal dwingen waardering en respect af. Levenslessen aan oud en jong doorgeven, op dat het nie wieder zal gebeuren.

Hij zette zich onder meer in voor het blijvend herdenken van de bevrijding van Oldenzaal, samen met zijn vrienden Gerrit Poorthuis en Dick Bouwens. Door dit initiatief is er nu jaarlijks op 2 april een kranslegging met de Oldenzaalse veteranen en de Oldenzaalse schooljeugd. Ook de Herdenkingstuin is mede door zijn toedoen tot stand gebracht. 

Zijn inzet voor de Oldenzaalse Hofkerk en de Protestantse Kerk leverde hem het kerkelijk insigne PKN op. Ook was hij lid in de Orde van Oranje Nassau. Vele jaren mocht ik met hem initiatieven ondernemen, die binding en hechting van Oldenzaal de stad en zijn inwoners tot stand heeft gebracht. Zijn betrokkenheid bij het wel en wee van de Boeskoolstad was groot. Samen met Herman en vele anderen is het magazine Oorlogskind en het boek ‘Oorlog in Oldenzaal 1940 -1945’ tot stand gekomen. Ik verlies niet alleen een betrouwbare en integere vriend, Oldenzaal verliest een bijzondere Oldenzaler.

Inmiddels hebben zich een groep Oldenzalers bereid gevonden om de nog ontbrekende wensen van Herman van den Toorn voor de stad en zijn inwoners te realiseren als eerbetoon aan Herman van den Toorn.

Meer berichten
 
Auto zoeker