<p>Schoorsteenveger John Vlutters maakte ruim 35 jaar lang foto&#39;s vanaf de daken waar hij schoorstenen veegde. Ze geven een uniek historisch perspectief.</p>

Schoorsteenveger John Vlutters maakte ruim 35 jaar lang foto's vanaf de daken waar hij schoorstenen veegde. Ze geven een uniek historisch perspectief.

(Foto: )

Nieuw boek over schoorsteenvegen

In de vijftiende en zestiende eeuw werd bij het bouwen van huizen en complexen rekening gehouden dat het dak goed begaanbaar was voor de schoorsteenvegers. De daklijnen werden bekleed met trapgevels, om zo de schoorsteenvegers gemakkelijk toegang te geven tot de schoorstenen. Schoorsteenveger is één van de oudste beroepen ter wereld.

OLDENZAAL - Door de toename van inwoners en het bouwen van huizen werd het beroep van schoorsteenveger steeds bekender en kwam er ook meer waardering voor diens werk. De centrale verwarming deed haar intrede en er werden veel huizen gebouwd zonder schoorsteenkanaal. Nu we van het gas af moeten is er plotseling bij nieuwbouwwoningen weer meer aandacht voor de open haard of een houtkachel. 

De schoorsteenveger die wij vandaag de dag kennen is gebaseerd op de schoorsteenveger die zich 200 jaar geleden ontwikkelde tijdens de industriële revolutie. De huidige schoorsteenveger doet de veegbeurt niet meer vanaf de nok van het dak maar van binnen uit. Met moderne technieken wordt er gewerkt, zoals vacuüm afzuiging, camera’s en speciaal schoorsteenveeg gereedschap. Een stevig touw, met daaraan takkenbos en hulst verzwaard met een ijzeren kogel, wordt heden ten dage, maar minder vaak, ook nu nog wel toegepast.

“Kom van dat dat dak af”. is de titel van het boek waar de 68-jarige John Vlutters aan werkt. Ruim 35 jaar is hij werkzaam geweest als dé Oldenzaalse schoorsteenveger, die in heel Twente zijn diensten aanbood. Honderden daken heeft hij beklommen en vanaf de nokken van die daken heeft hijprachtige foto’s gemaakt. Mappen vol foto’s, 35 jaar lang heeft hij deze beelden vastgelegd. Mooie beelden die herinneringen oproepen aan hartje stad Oldenzaal. Mooi en voor sommigen minder mooi om te zien, de vele veranderingen die  hebben plaatsgevonden. Maar hij gaat ons deelgenoot maken van zijn foto archief dat hij in zijn bezit heeft. De beelden en verhalen zullen ons een historisch inkijkje geven, hoe het hart van Oldenzaal is veranderd. De huizen aan de singels, den helen kroam ging plat.

John Vlutters is geboren in Bemmel. Zijn vader was huisschilder van beroep en toen vader in Bemmel een huis moest schilderen werd hij verliefd op de dochter van de huiseigenaar. Dat wierp zijn vruchten af, zes kinderen werden geboren en in 1956 kwam Vlutters met zijn gezin terug naar Oldenzaal. Een hecht gezin, hij groeide op en had een onbekommerde jeugd. Zijn leercapaciteiten waren van dien aard dat hij meer naar buiten keek dan naar het schoolbord in de klas. In 1982 is hij werkzaam bij Hazemeijer in Hengelo en wordt hij door de reorganisatie en inkrimping van het personeelsbestand werkloos. Via een sociaal plan wordt hij geschoold tot schoorsteenveger.

Zijn levensverhaal en het 35 jaar schoorsteenvegen wordt beschreven en aangevuld met prachtig beeldmateriaal over zijn werk als schoorsteenveger, gelardeerd met veel foto’s met bijschriften. Vooral foto’s met zekere historische waarde voor het gemeentearchief en het Palthe museum. Het boek dat in november 2022 uitkomt mag ook bij uw boekenverzameling niet ontbreken. Een prachtig Sinterklaas of kerstgeschenk 2022. Reserveer nu reeds bij voorinschrijving het boek ‘Kom van dat dak af’. Stuur uw reservering naar: info@dwfmedia.nl 

Meer berichten
 
Auto zoeker