Het saneren van asbesthoudende golfplaten is doorgaans geen grote klus. Maar een geschakeld asbestleidak vergt een grotere inzet.
Het saneren van asbesthoudende golfplaten is doorgaans geen grote klus. Maar een geschakeld asbestleidak vergt een grotere inzet. Foto: Shutterstock

Nieuwe subsidie voor sanering geschakelde asbestleidaken

Algemeen

De Noordoost-Twentse gemeenten doen al veel om asbestsanering te stimuleren en daken duurzamer te maken. Hoewel het gebruik van asbest al geruime tijd verboden is, zit er nog wel veel asbest in bestaande objecten. Het actief saneren hiervan voorkomt dat asbest bij branden zorgt voor milieuschade en gezondheidsrisico’s. Maar het saneren is ook een prijzige aangelegenheid...

TWENTE - Om het saneren van geschakelde asbestleidaken te stimuleren heeft de Provincie Overijssel sinds deze week een nieuwe subsidie beschikbaar gesteld. Dit soort daken is lastig te saneren; ze vormen één bouwkundige eenheid waardoor er het nodige aangepast moet worden om zo’n dak te kunnen saneren. Hierdoor is dit een stuk duurder dan bijvoorbeeld het verwijderen van golfplaten van asbest.

Gedeputeerde Tijs de Bree voor energie, arbeidsmarkt en handhaving: “De problematiek van asbestdaken verdwijnt helaas niet vanzelf. Met deze subsidie willen we het voor (beide) eigenaren mogelijk maken om hun geschakelde asbestleidak te verwijderen en indien gewenst te voorzien van een nieuw duurzaam dak.”

De provincie heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor de subsidieregeling. Zolang er budget is, kan iedere particuliere eigenaar van een deel van het geschakelde asbestleidak deze subsidie aanvragen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat het asbestdak in Overijssel moet liggen, dat het verwijderen en afvoeren wordt uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en met de vervanging mag nog niet zijn gestart op de datum van de aanvraag van de subsidie. Wanneer het asbestleidak aansluit op asbesthoudende gevelbeplating, dan valt deze ook onder de regeling. De hoogte van de subsidie is 75 euro per vierkante meter verwijderd geschakeld asbestleidak. Kosten van adviseurs kunnen hier onderdeel van zijn. Een particuliere eigenaar van een asbestleidak kan eenmalig de subsidie aanvragen tot 1 december 2023 of tot het moment dat het subsidieplafond is bereikt. Naast deze subsidie heeft de provincie sinds 20 oktober 2021 ook de subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’. In januari 2022 kan deze subsidie weer worden aangevraagd. De subsidie voor geschakelde asbestleidaken kan worden gecombineerd met deze subsidie. De Provincie werkt ook aan andere regelingen zoals een maatwerklening en verzilverlening; details zijn in het voorjaar bekend.

Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25
Afbeelding
Dierenambulance zoekt vrijwilligers 22 mrt, 12:10
Afbeelding
Opvangplekken voor Oekraïners 22 mrt, 11:34
Het team van Gastouderopvang Linds.
Gezellige opvang bij Gastouder Linds 22 mrt, 11:30
Afbeelding
Techniek Tastbaar bij TCC 22 mrt, 11:26
Afbeelding
Jan Smit onderbreekt repetities voor Special TV 22 mrt, 09:50