<p>Brandweercommandant Stephan Wevers: &#39;de inzet het afgelopen jaar was gemiddeld.&#39;</p>

Brandweercommandant Stephan Wevers: 'de inzet het afgelopen jaar was gemiddeld.'

(Foto: Robbert Brink)

Brandweer Twente heeft ‘gemiddeld jaar’ gehad

De Brandweer Twente is afgelopen jaar iets minder vaak in actie gekomen dan het jaar ervoor. In 2021 moest men 3.922 keer uitrukken tegenover 4.113 keer in 2020. De brandweer ziet dat hun inzet steeds meer aan het verschuiven is van brandbestrijding naar meer algemene hulpverlening.

TWENTE - De brandweer ziet onder meer dat zij meer moeten ondersteunen bij storm- en wateroverlast en bij het aantal meldingen voor assistentie van de ambulancedienst. Over het algemeen spreekt de brandweer van een gemiddeld jaar. “We zien een positieve ontwikkeling in het aantal branden. Voor het derde opeenvolgende jaar zien we een lichte daling, maar het zijn er toch bijna vier per dag.”, aldus brandweercommandant Stephan Wevers. “Branden hebben ontzettend veel impact. Dat zag je bijvoorbeeld bij de brand in Delden waarbij twee bewoners van een appartementencomplex om het leven kwamen. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen.” Eén van de beste middelen in deze strijd is de rookmelder. Vanaf 1 juli is een nieuwe wettelijke verplichting van kracht om op iedere verdieping van elke woning een rookmelder op te hangen.  

De brandweer kwam 358 keer in actie bij verkeersongevallen en maar liefst 931 keer bij dienstverleningsincidenten. Dat zijn ruim 100 inzetten meer dan in 2020 toen er ook al sprake was van een stijging. Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, maar ook het redden van dieren. Ongeveer een derde tot de helft van deze dienstverleningsincidenten is de assistentieverlening aan de ambulancedienst. Zo moesten bijvoorbeeld coronapatiënten met behulp van een redvoertuig uit woningen gehaald worden. “We zien dat we als brandweer steeds meer ingezet worden als allround hulpverlener. Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten waarvoor onze expertise en inzet noodzakelijk is. Denk dan aan de gevolgen van extreem weer, maar dus ook de coronapandemie”, zegt Stephan Wevers.

De brandweer splitste ook de cijfers uit per gemeente. In Noordoost-Twente liggen de cijfers redelijk in lijn met de regionale trend. Er zijn wel subtiele verschillen. Zo nam in Dinkelland alles af, met uitzondering van de inzet voor verkeersongevallen die licht steeg. in Tubbergen daarentegen steeg de inzet voor branden licht met 2 meer incidenten, evenals de dienstverlening voor liftopsluiting en dieren. In Losser daalden de meeste inzetten, hoewel de dienstverlening voor liftopsluiting en dieren verdubbelde: van 14 naar 28 uitrukken. In Oldenzaal stegen de automatische brandmeldingen en liftopsluitingen/dieren iets, brandinzet bleef gelijk.

De brandweer blijft ook steeds investeren in het verbeteren en innoveren van de dienstverlening. Zo worden momenteel ook verouderde tankautospuiten vervangen door nieuwe voertuigen die geheel volgens de Twentse specificaties ontwerpen en gebouwd zijn. De brandweer blijft daarnaast ook actief in het gebruik van drones. Dit voorjaar wil men graag een volautomatische drone in gebruik nemen vanaf de kazerne in Glanerbrug; een primeur voor de brandweer in Nederland. De drone kan dan live beelden maken van het incident en direct doorstreamen naar de brandweerauto; zo weet men nog vóór de aankomst hoe de situatie ter plaatse is.

Meer berichten
 
Auto zoeker